StoryEditor

Hostel nie je posteľ

06.02.2006, 23:00
Kým Američania vo svojich filmoch zväčša zachraňujú svet, Slovákov sa rozhodli zobraziť v pozícii, v ktorej nevedia zachrániť ani sami seba. Hovoríme o hollywoodskom horore Hostel, ktorého dej sa údajne odohráva na Slovensku, hoci americkí filmári v tejto záležitosti vôbec na Slovensko nedorazili.

Kým Američania vo svojich filmoch zväčša zachraňujú svet, Slovákov sa rozhodli zobraziť v pozícii, v ktorej nevedia zachrániť ani sami seba. Hovoríme o hollywoodskom horore Hostel, ktorého dej sa údajne odohráva na Slovensku, hoci americkí filmári v tejto záležitosti vôbec na Slovensko nedorazili. Samozrejme, mnohí obyvatelia našej krajiny sa právom cítia dotknutí spôsobom, akým sa na filmovom plátne prezentuje život na Slovensku. Vzhľadom na to, že Hostel sa údajne stal v Amerike už teraz kasovým trhákom, nepochybujeme o tom, že pre mnohých Američanov, najmä z tých vrstiev, ktoré majú iba matné predstavy o svete (a konzumenti podobných veľdiel patria práve k nim), predstavuje reálny pohľad na slovenskú súčasnosť. Napokon, keby si svoje vedomosti doplnili sledovaním spravodajstva a čítaním bulvárnej tlače, utvrdili by sa, že to tak naozaj je. Film Hostel skutočne nie je posteľ, v ktorej môžete očakávať ružové sny. Natíska sa teda otázka -- ide skutočne o urážku našej národnej hrdosti, alebo sa režisér Eli Roth týmto dielkom iba pokúsil o renesanciu smeru cinéma vérité, takého populárneho medzi dokumentaristami šesťdesiatych rokov? Kto má odvahu, nech sa pokúsi odpovedať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:49