rusko europska unia sankcieReuters
StoryEditor

Sankcie proti Rusku nás negatívne poškodzujú (komentár dňa)

20.09.2017, 00:00
Sankcie netrestajú vinníkov situácie na Donbase, píše v komentári Pavel Drahotský.

Začiatkom leta prijal Vladimír Putin v Kremli Henryho Kissingera, významného amerického poradcu a bývalého ministra zahraničia, ktorý sa v 70. rokoch minulého storočia významne zaslúžil o približovanie východu a západu a o ukončenie studenej vojny. H. Kissinger teraz varuje pred ďalším vzďaľovaním Ruska od západných susedov.

My ako Európa, USA a ďalšie krajiny zapojené do sankcií proti Rusku, tvrdíme, že reagujeme na politický akt agresie Ruska na Kryme a v regióne Donbas. No odpovedáme na ne ekonomickými sankciami, nie politickými.

Nepotrestali sme tak ruských politikov vinných z týchto udalostí, a ani prezidenta Vladimíra Putina, ktorého preferencie v Ruskej federácii nestratili takmer nič. Čo to znamená? Hospodárske sankcie sa úplne míňajú účinku.

Embargom tiež netrpeli ani ruské spoločnosti, ani ruská ekonomika. Naopak, stávajú sa vďaka nim nezávislými, a do značnej miery sebestačnými. Sankciami sme donútili Rusko urýchliť proces reštrukturalizácie ekonomiky, ku ktorému malo pristúpiť už dávno.

Krajina napríklad znížila svoju závislosť na vývoze ropy a zemného plynu a tiež znížila svoju závislosť od dovozu. Toto je výsledkom zákazu dovozu zo štátov, ktoré voči Rusku uplatnili sankcie. Rusi si tak začali množstvo vecí robiť sami.

Ďalším dôsledkom ekonomických sankcií v Rusku je takzvaná lokalizácia. Ruské spoločnosti si podmieňujú spoluprácu prijatím know-how do krajiny, ale väčšinový podiel v týchto spoločnostiach musí zostať ruskému štátu.

Takže my, ako západné krajiny, dáme Rusku svoju technológiu a ono si potom dokáže samé vyvíjať alebo vyrábať výrobky, ktoré muselo desaťročia dovážať zo zvyšku sveta. V budúcnosti bude pre zahraničné spoločnosti veľmi ťažké sa na ruský trh vrátiť. Museli by sme preukázať výrazne vyššiu pridanú hodnotu.

Nakoniec Rusko vyjde zo sankcií západného sveta so zdravšou štruktúrou ekonomiky, výrazne lepšie diverzifikované a podstatne sebestačnejšie, ako pred niekoľkými rokmi. Z môjho pohľadu nám pokračovanie súčasných sankcií hospodársky len škodí, pretože do Ruska nevyvážame.

Navyše sme možno stratili niektoré pracovné miesta, teraz nemyslím len Slovensko alebo Česko, ale skutočne všetky zúčastnené krajiny. Rusko sa na druhej strane stáva sebestačnejšie a je určite v lepšej kondícii ako pred troma rokmi.

Autorom je Pavel Drahotský, riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-01-23 14:29:53 - Feat.: - Title: Šesť rád ako sa stať úspešným investorom, aj keď len začínate 03 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-28 13:33:14 - Feat.: - Title: Čína sa stáva svetovým lídrom v elektromobilite. Slovensko by malo tento trend zachytiť (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:36