StoryEditor

V eurozóne vôbec nefunguje oceňovanie rizika

Oživenie ekonomiky eurozóny prinieslo vysoký apetít investorov po riziku. Kvôli ECB však za toto riziko nedostávajú dostatočnú kompenzáciu.

Pred niekoľkými dňami sa stala veľmi zaujímavá vec. Desaťročné americké dlhopisy po prvý krát v histórii vynášali viac ako podnikové dlhopisy eurozóny s ratingom v špekulatívnom pásme (na základe indexu z dielne Bank of America). Aktuálne je to 2,33% p.a. pre špekulatívne dlhopisy a 2,39% pre 10-ročné americké dlhopisy.

Vývoj výnosov zo špekulatívnych eurových dlhopisov, 10-ročných amerických dlhopisov a ich rozdielu (v percentách)

Keď investori dostanú nižší úrok za nákup dlhopisov, pri ktorých je nemalé riziko bankrotu, ako za jeden z najbezpečnejších štátnych dlhopisov na svete, tak je niečo pokazené. A tým niečím je schopnosť trhov oceňovať riziko.

Väčšinu z toho má na svedomí ECB:

  • Štátne dlhopisy kvôli garancii a nákupom ECB vynášajú minimum, investori sa teda obzerajú inde a nakupujú rizikovejšie aktíva a tlačia tak nadol ich úročenie
  • Krátkodobé bezrizikové sadzby drží ECB v mínuse, dlhodobé zase prostredníctvom nákupov dlhopisov tlačí na minimálne úrovne.


Tieto opatrenia už máme niekoľko rokov, prečo sa rozdiel vo výnose medzi európskymi špekulatívnymi dlhopismi a americkými štátnymi dostal do mínusu až teraz? Pretože rast eurozóny v posledných mesiacoch zrýchľuje, zvyšuje tak apetít investorov po riziku a tí idú vo veľkom po korporátnych dlhopisoch nižšej kvality. A znižujú tak ich rizikovú prirážku.

ECB teda obnovila ochotu investorov ísť do rizika a zlepšila tým prístup podnikateľov k dlhu. Táto ochota je však už abnormálne vysoká a motivuje investorov vstupovať do investícií bez adekvátnej kompenzácie. Takisto to motivuje menej bonitných dlžníkov realizovať rizikovejšie projekty s otáznou návratnosťou. Pre tento segment trhu to nemusí skončiť dobre.

Pre ECB je teda najvyšší čas sa z trhu stiahnuť, kým ochotu jeho účastníkov ísť do rizika totálne neprepáli. Na druhej strane Atalntiku FED sa pomaly sťahuje (a to aj pri nižšej inflácii) a americká ekonomika to zvláda v pohode. V eurozóne by to nemalo byť inak.

01 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 04 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 05 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:12