StoryEditor

Stane sa z Riceovej diplomatka?

19.01.2005, 23:00
Nová americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová podľa tradície musela prejsť neľahkým vypočúvaním v Senáte. Európski spojenci sa možno potešili z jej výrokov o tom, že "teraz nastal čas diplomacie".

Nová americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová podľa tradície musela prejsť neľahkým vypočúvaním v Senáte. Európski spojenci sa možno potešili z jej výrokov o tom, že "teraz nastal čas diplomacie". Bolo by však naivné myslieť si, že tieto slová budú znamenať nový vietor v americkej zahraničnej politike a okamžite obrúsia hrany radikálnych jastrabov v Bushovej administratíve. Stačí poukázať na jeden paradox, ktorý sa ukázal na titulných stranách tlače. Zatiaľ čo jeden titulok hovoril o "diplomatke Riceovej", druhý citoval Georgea W. Busha, že nevylučuje žiadne riešenie sporov s Iránom vrátane vojenského. Netreba tiež zabúdať na fakt, že Riceová bola jednou zo strojcov Bushovej zahraničnej politiky, Irak nevynímajúc. Len ťažko sa mávnutím zázračného prútika zmení na mierotvorcu ako z radov generácie lásky.
Napovedajú to aj ďalšie vyjadrenia zo svedectva pred zákonodarcami. Až príliš pripomínal prezidentovu "os zla" výrok o "stanovištiach tyranie", ktorými sa musí Washington zaoberať -- "diplomaticky". Zo starej osi zla tam už chýbal Irak, no k Iránu a Severnej Kórey pribudli ďalší: Barma, Bielorusko, Kuba a Zimbabwe. Šéfka americkej diplomacie neskôr v podobnom duchu spomínala aj Sýriu. Varovným prstom mávla tiež na Moskvu. Samozrejme, nič v zmysle spomínaného balíka krajín a dokonca ani jej vyhlásení spred štyroch rokov. Keď vtedy dvíhala voči Rusku ukazovák, dnes je to už iba okyptený malíček.
Demokratickí senátori dezignovanú ministerku poriadne poobracali. Najmä, keď sa im podarilo dať do rozporu jej minulé a súčasné vyjadrenia. Niekto iný, ako napríklad skrachovaný prezidentský kandidát John Kerry, sa zas vyžíval v kladení komplikovane formulovaných otázok, ktorým rozumel najmä on sám. Pýtal sa tak dlho, kým takmer všetci senátori neodišli.
Riceová v roku 2000, keď George W. Bush stál na prahu volebného víťazstva, v rozhovore pre HN hovorila o "zmene prístupu v zahraničných vzťahoch na realistický". V tom čase odmietala politiku "budovania národov". Tá sa nakoniec stala zahraničnopolitickou realitou. Možno nakoniec povedie rezort diplomacie ako skutočná diplomatka. Riceovej rozhodnutie vymenovať za svojho zástupcu umierneného Roberta Zoellicka, bývalého obchodného zmocnenca USA, tomu aspoň trochu nahráva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:31