StoryEditor

Najsilnejšiu zbraň proti Kataláncom drží v rukách ECB

Pokiaľ sa katalánsku krízu nepodarí vyriešiť politikom, tak príde na rad najsilnejší hráč v eurozóne – ECB. A tá sa Kataláncami maznať nebude.

Spomínate si ešte na grécku revolúciu z leta 2015? Gréci si v referende odhlasovali, že nechcú ďalšie úsporné opatrenia. To ich dostalo mimo záchranný program, ktorým bol podmienkou, aby ECB dodávala gréckym bankám eurá. ECB následne zatvorila kohútiky eur pre grécke banky tým neostalo nič iné len zatvoriť pobočky a vypnúť bankomaty. Gréci nakoniec nemali tie gule zaviesť vlastnú menu a tak pod tlakom, ktorý priniesli nemožnosť ľudí dostať sa k úsporám a paralyzovaná ekonomika, kapitulovali.

Dnes rieši Európa dôsledky ďalšieho referenda, katalánskeho. Hoci to na prvý pohľad nie je zrejmé, tak medzi týmito dvoma referendami existujú paralely. A to ohľadom toho, že pokiaľ by boli ich výsledky implementované do praxe, tak by to znamenalo pre Grécko či Katalánsko vystúpenie z eurozóny.

Prišli by o eurá

Pokiaľ by situácia zašla tak ďaleko, že by Katalánsko vyhlásilo nezávislosť a nebola by to len symbolická vec, ale začali by veci spravovať po svojom, tak by ECB nemala dôvod (a zrejme ani právo) dodávať bankám v Katalánsku eurá. A tie by následne boli nútené podobne ako v Grécku pred dvoma rokmi zatvoriť. Katalánsko by sa následne muselo rozhodnúť, či zavedie vlastnú menu, alebo či bude rešpektovať vládu v Madride a ECB mu ako súčasti Španielska bude dodávať eurá.

Vzhľadom na to, že podpora nezávislosti nie je v regióne jednoznačná, tak by to bola zrejme druhá možnosť. Vlastná mena bola silným sústom aj pre Grécko, kde bola podpora zrušenia konsolidačných opatrení jednoznačnejšia, ako je v Katalánsku podpora nezávislosti. Čiže pokiaľ by sa situácia vyeskalovala, tak najsilnejšiu zbraň nedržia v ruke politici, ale ECB.

Dopyt po pôžičkách rastie

Vyzerá to tak, že banky vidia určité riziko takéhoto vývoja. V jej poslednom tendri na krátkodobé úroky si celkovo banky v eurozóne požičali vyše 21 mil. eur. Takýto vysoký záujem o peniaze od ECB tu nebol od marca. Je to logické, ECB zaplavuje skrz kvantitatívne uvoľňovanie finančný systém eurami, čiže dopyt po pôžičkách od ECB za normálnych okolností nie je veľký. V minulom týždni však vyskočil a jediným zmysluplným vysvetlením je to, že banky v Katalánsku, prípadne aj v Španielsku sa predzásobujú hotovosťou, pre prípad že by sa mali problém k nej dostať.

Vývoj objemu pôžičiek ECB bankám v eurozóne rozdaných v rámci hlavných refinančných operácií

Kamil Boros

​Týchto 21 mld. pritom môže byť len začiatok. Separatisti s možnosťou odpojenia bánk od eur zrejme počítajú, pretože separatistická organizácia Assembla Nacional Catalana, ktorá má viac ako 80 tis. členov, vyzvala vo štvrtok na twittri svojich podporovateľov, aby si z bánk vybrali všetky svoje peniaze. Pokiaľ budú Katalánci masovo vyberať peniaze, tak budú banky v Katalánsku pýtať od ECB ešte viac peňazí a tej môže dôjsť trpezlivosť, pretože čím viac peňazí si Katalánci vyberú, tým väčšie straty jej hrozia v prípade odtrhnutia sa Katalánska.

Gréci už okúsili, že s ECB je neradno sa zahrávať. Uvidíme, či budú chcieť ochutnať menu z jej jadrového kufríka aj Katalánci.

01 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 02 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 03 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 04 - Modified: 2024-04-12 13:46:32 - Feat.: - Title: Prvé zníženie sadzieb Európskej centrálnej banky sa očakáva v júni. Postupovať bude opatrne, vraví analytik 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:21