StoryEditor

Párty na európskom úverovom trhu pokračuje (komentár dňa)

V eurozóne rastie záujem o úvery a banky ich rozdávajú laxnejšie. Hrozí opakovanie roka 2008?

To, že ako sa bude vyvíjať ekonomika eurozóny v najbližších mesiacoch neurčujú primárne ukazovatele ako IFO index podnikateľskej dôvery (ktorý sa v minulom týždni vyšplhal na najvyššiu úroveň od roku 1969!), ale to, že ako ochotné budú banky požičiavať. Lebo keď zastane na úverovom trhu hudba, tak ako v roku 2008, resp. 2011, tak sa „pokazia“ aj ostatné ukazovatele z ekonomiky.

ECB v minulom týždni zverejnila prieskum úverových podmienok za tretí kvartál. A podľa neho je aktuálne párty na úverových trhoch eurozóny v plnom prúde.

V treťom kvartáli pokračovalo uvoľňovanie úverových štandardov, t.j. banky požičiavali za lacnejšie a aj rizikovejším subjektom. ECB meria zmenu úverových štandardov ako rozdiel medzi percentom bánk, ktoré hlásili ich uťahovanie a percentom bánk, ktoré hlásili ich uvoľňovanie v porovnaní s predošlým kvartálom.

Pri úveroch podnikateľom bola zaznamenaná úroveň -1 (teda o jedno percento viac bánk hlásilo uvoľňovanie ako uťahovanie), pri úveroch na kúpu nehnuteľností dokonca -11. Pri menej dôležitých spotrebiteľských úveroch to bolo -4. 

Banky hlásia aj rastúci dopyt po úveroch. Metodika je rovnaká, t.j.. rozdiel medzi percentom bánk hlásiacich rastúci dopyt a medzi bankami hlásiacimi klesajúci dopyt v porovnaní s predošlým kvartálom.

Pri podnikoch bola zaznamenaná úroveň +15, pri hypotékach +12 a pri spotrebiteľských úveroch +17. V eurozóne teda rastie záujem o úvery a banky ich rozdávajú laxnejšie. To je minimálne z krátkodobého hľadiska pre ekonomiku eurozóny dobrá správa. 

Párty sa s veľkou pravdepodobnosťou ešte neskončila, banky očakávajú v ďalšom kvartáli pokračovanie uvoľňovania úverových štandardov a rastu dopytu. Priestor pre jej pokračovanie drží otvorený aj ECB, ktorá na svojom minulotýždňovom zasadnutí rozhodla o pokračovaní kvantitatívneho uvoľňovania (hoci v menšom objeme). 

Vývoj úverových štandardov a dopytu po úveroch a očakávanie do ďalšieho kvartálu

​Dobrou správou je, že úverové štandardy tlačí nadol predovšetkým konkurencia (čiže banky si znižujú marže) a nie náklady na požičiavanie si bánk (teda úrokové sadzby). Tie sú dokonca až tretím najdôležitejším faktorom. Po konkurencii (kde bol pri podnikoch zaznamenaný údaj -27 a pri hypotékach -13), je na druhom mieste zlepšujúca sa ekonomika, ktorá znižuje rizikové prirážky:

Dôvody pre uvoľňovanie úverových štandardov pre podnikové úvery a hypotéky

​Čo nie je až tak dobré, sú dôvody, prečo rastie dopyt po úveroch. Pri firmách aj pri domácnostiach sú to nízke sadzby (s výsledným skóre +14/+27). Normálnym dôvodom by pri firmách malo byť financovanie investícií a pri domácnostiach dôvera v ekonomický vývoj (teda že dlžník nepríde o prácu a bude schopný splácať dlh).

Pri firmách je tento „štandardný“ dôvod na druhom a pri domácnostiach dokonca až na treťom mieste. Čiže hlavná motivácia k zadlžovaniu sa nie je práve najsprávnejšia.

Na druhej strane je však potrebné povedať, že ekonomika eurozóny sa zatiaľ v pomere k HDP oddlžuje. Čiže úverovanie ešte nie je prestrelené. Pri domácnostiach je dlh k HDP na úrovni 58,2%, čo je najmenej od roku 2006 a pri firmách na úrovni 90,7%, čo je najmenej od roku 2014 a len tesne pod minimami od roku 2008 (posledné údaje k dispozícii sú za prvý kvartál 2017).

Vývoj objemu úverov domácnostiam a podnikom k HDP

​Klesajúci dlh k HDP teda naznačuje, že táto párty na európskych úverových trhoch, ktorá podporuje ekonomiku môže trvať ešte dlho. Najmä keď je zvyšovanie úrokových sadzieb v eurozóne v nedohľadne. Zatiaľ je ešte situácia plus/mínus v norme. Pokiaľ však bude párty príliš dlhá a dlh domácností a firiem k HDP sa vyberie prudko nahor ako v rokoch 2003-2007, tak môže byť z toho kvalitá opica.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 03 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:32