BitcoinReuters
StoryEditor

Bitcoin nie je dokonalý (komentár dňa)

06.11.2017, 23:00
Bitcoin preťal novú hranicu a pokoril cenu 7-tisíc dolárov. Napriek tomu, že v najbližších týždňoch ho čakajú ťažké časy, bude sa opäť deliť.

Technickým jazykom, nastane hard fork. Niekoľko mesiacov je už známe, že úpravou protokolu veľkosť bloku porastie z 1MB na 2MB. Problémom je, koľko ľudí stojí za touto úpravou protokolu, ktorá nastane 16. novembra. Pravdou je, že čím ďalej, tým viac kľúčových osobností z komunity sa stavia na stranu neupraveného Bitcoinu. Napriek tomu všetko sa môže v posledných dňoch pred forkom, ale aj po ňom, zmeniť.

Hlavným ťahúňom ceny bitcoinu je práve špekulovanie či tak nastane, avšak výstrel nad hranicu 7-tisíc dolárov spôsobilo oznámenie CME group. CME group je jedna z najväčších búrz na obchodovanie derivátov na svete, ktorá chce od budúceho roka umožniť obchodovanie s derivátmi Bitcoinu. V menšej miere je za rastom aj kórejský trh, kde nastala arbitráž, keďže tu bol Bitcoin o 200 dolárov drahší, než na ostatných popredných burzách.

Nedávno sa konala konferencia inej kryptomeny, Ethereum, konferencia Devcon. Hlavný vývojár Etherea predstavil nové myšlienky a smerovanie. Tu je potrebné spomenúť, že mena, pravdepodobne druhého najbohatšie vývojára v kryptosvete, si rovnako zažila ťažké chvíle. A to potom, čo sa tiež musela upravovať a deliť kvôli chybnému protokolu, prostredníctvom ktorého sa dokázali hackeri obohatiť.

Vtedy sa mena rozdelila na upravený Ethereum a pôvodný Ethereum Classic. Napriek forku je Ethereum stále druhá najsilnejšia kryptomena. Osobne si myslím, že už tretie delenie Bitcoinu nespôsobí nič nebezpečné, avšak zo všetkých troch delení je toto najpodstatnejšie. Futures novej meny sa obchodujú okolo tisíc dolárov, čo je oveľa viac ako sa z počiatku obchodoval Bitcoin Cash alebo Bitcoin Gold.

Na strane druhej treba zdôrazniť, že Ethereum slúži úplne inému cieľu. Ethereum je skôr platformou pre nové aplikácie, ktoré budú fungovať na Blockchaine, teda decentralizovanom systéme. Na prstoch jednej ruky spočítate miesta, kde by ste mohli zaplatiť menou Ethereum. Naopak Bitcoin slúži skôr ako platidlo a samozrejme z kryptomien to bola prvá mena, čiže ťaží najmä z histórie a pôvodnej myšlienky decentralizovanej meny.

Osobne som k nemu trocha skeptický a skôr sa prikláňam k alternatívnym menám. Dôvodov je hneď niekoľko. Drahé poplatky, pomalé transakcie (stále rýchlejšie ako v bežnom bankovom svete) a nekonečné politizovanie vývojárov. Spor okolo toho či Bitcoin bude „transakčnou“ menou alebo ekvivalentom komodity, sa vedie už dlhé mesiace a stále je nerozhodnutý.

Alternatívne meny sú oproti nemu pružnejšie, vývojári sa vedia často rýchlejšie rozhodovať a sú aj lacnejšie. Samozrejme je pravdou, že bitcoin je stále medzi kryptomenami bezpečným prístavom, keďže alternatívne meny nie sú natoľko používané v bežnom svete alebo je ich budúcnosť neistá, napriek dobre znejúcim parametrom.

Posledný rok je vidieť zásadný posun, čo sa týka kryptomien a hlavne bitcoinu. Skrátka sú sexi. Je o nich počuť v baroch, väčšina médií o ňom prináša správy a objavujú sa nové projekty. Problémom je, že najviac sa ľudia venujú rýchlemu zbohatnutiu, čo je vidieť aj na sociálnych sieťach. Ľudia sa nepýtajú čo to je, ako to funguje, ale koľko a do čoho vložiť peniaze.

Zdieľajú rastúce grafy a zelené čísla. Nevadí, existuje aj tá časť komunity, ktorá sa venuje vývoju a časom prinesie nové aplikácie či platformy, ktoré v konečnom dôsledku prinesú zlepšenie života bežného človeka, avšak to je práca na dlhšie. Zatiaľ nám neostáva nič iné, ako vysvetľovať čo je to Blockchain a kryptomeny a že skrývajú viac ako len zelené čísla.

Autorom je Martin Lindák, analytik Nadácie F. A. Hayeka.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-07-23 22:13:13 - Feat.: - Title: Prehrieva sa domáci trh s nehnuteľnosťami? 03 - Modified: 2018-04-19 20:45:46 - Feat.: - Title: Bitcoin ešte neodpisujme. Nezomiera, len sa očistil 04 - Modified: 2018-01-07 20:34:25 - Feat.: - Title: E-government po švajčiarsky 05 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 20:45