StoryEditor

Kostlivci v skrini

04.08.2005, 00:00
Sú vo všetkých politických stranách. Ide o členov a funkcionárov, ktorí majú problémy so zákonom, respektíve ich politická či podnikateľská činnosť vyvoláva mnohé otázniky. Hoci politické vedenia by boli najradšej, keby zanikli v šedi straníckych štruktúr, oni sa neustále derú na oči verejnosti. Po každom takomto znovuobjavení sa na politickej scéne si ich materská strana môže pripísať niekoľko mínusových bodov. Séria medializovaných trestných stíhaní politikov na komunálnej i celoslovenskej úrovni priniesla viacerým optimistom nádej , že si strany vstúpia do svedomia a tohto "typu" spolustraníkov sa čo najrýchlejšie zbavia. Informácie, hovoriace o možných kandidátoch v regionálnych voľbách však svedčia o opaku.

Sú vo všetkých politických stranách. Ide o členov a funkcionárov, ktorí majú problémy so zákonom, respektíve ich politická či podnikateľská činnosť vyvoláva mnohé otázniky. Hoci politické vedenia by boli najradšej, keby zanikli v šedi straníckych štruktúr, oni sa neustále derú na oči verejnosti. Po každom takomto znovuobjavení sa na politickej scéne si ich materská strana môže pripísať niekoľko mínusových bodov. Séria medializovaných trestných stíhaní politikov na komunálnej i celoslovenskej úrovni priniesla viacerým optimistom nádej, že si strany vstúpia do svedomia a tohto "typu" spolustraníkov sa čo najrýchlejšie zbavia. Informácie, hovoriace o možných kandidátoch v regionálnych voľbách, však svedčia o opaku.
Jedným z najvypuklejších prípadov posledného obdobia boli úvahy o možnej kandidatúre kresťanského demokrata a starostu Rače Pavla Bielika na post bratislavského župana. Aj keď pravdepodobne zostane iba pri úvahách, už ich objavenie sa signalizuje, že v KDH nie je všetko v poriadku. Pripomeňme, že pán starosta je obžalovaný z brania úplatku a o jeho prípade bude rozhodovať novovzniknutý Špeciálny súd. Najzaujímavejším a zároveň najsmutnejším momentom kauzy je neschopnosť kresťanských demokratov vyrovnať sa s politikom, ktorý poškodzuje ich imidž. Je príčinou tohto stavu slabosť vedenia alebo prílišná sila regiónov? Pravdepodobne z každého niečo. Hlavným dôvodom je však falošná solidarita vo vnútri bratislavských straníckych štruktúr. Napriek tomu, že vedenie hnutia Bielika vyzvalo, aby odišiel zo všetkých straníckych postov, niektoré bratislavské okresy naďalej pokojne podávajú návrhy na jeho kandidatúru do ďalších, tentoraz verejných funkcií. Neobstojí ani argument o prezumpcii neviny. Pán Bielik je politik a politická zodpovednosť je oveľa krehkejšia ako zodpovednosť trestnoprávna. Najzodpovednejším krokom z jeho strany by bol odchod zo všetkých politických funkcií. Po prípadnom očistení svojho mena sa do politiky vždy môže triumfálne vrátiť.
Kresťanskí demokrati v predvolebnom boji celkom oprávnene stavia aj na skutočnosť, že spomedzi všetkých politických strán sú najmenej poznamenaní korupčnými škandálmi. Celé snaženie však môže pohorieť na konkrétnej a legitímnej otázke zo strany občanov: A čo Bielik? Na to by členovia a funkcionári KDH pri formulovaní svojich postojov k tejto kauze nemali zabúdať. Teda, predovšetkým tí bratislavskí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:18