Reuters
StoryEditor

Čína sa stáva svetovým lídrom v elektromobilite. Slovensko by malo tento trend zachytiť (komentár dňa)

28.11.2017, 23:00
Hoci trh už pomaly zabudol na škandál Dieselgate, a automobilky by opäť radi predávali svoje staré technológie, trend elektromobilov sa nedá zastaviť. Zreteľné je to aktuálne najmä v Číne, kde sa vedenie komunistickej strany odhodlalo elektromobilitou riešiť katastrofálnu situáciu v znečistení ovzdušia.

Na nedávnom zjazde čínskej komunistickej strany došlo k posilneniu vplyvu prezidenta a najvyššieho predstaviteľa strany Si Tin-pchinga. Ten musí v rámci udržania politickej stability v krajine nevyhnutne riešiť tamojší desivý stav znečistenia ovzdušia. Preto práve môžeme vo využívaní elektromobilov pasovať Čínu do úlohy svetového lídra.

Aj dve, na Slovensku pôsobiace, automobilky nedávno oznámili, že v blízkej budúcnosti plánujú výrobu presedlať na elektrinou poháňané agregáty. Slovensko a Európa preto musí tento trend včas zachytiť a nenechať si ujsť vlak.

Čína ukrajuje z hospodárskej nadvlády USA

Tomu by mala Európa prispôsobiť aj svoju geopolitickú pozíciu. Lídri 16tich krajín nášho regiónu sa napríklad tento týždeň stretli s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom v Budapešti. Ich snahou bolo nájsť nové možnosti spolupráce. Súčasná Čína prechádza od kvantity ku kvalite svojej produkcie a zameriava sa na vývoj nových technológií. Môžeme očakávať, že teraz sa skôr ako na vývoz bude sústreďovať na vnútornú spotrebu a vysokú pridanú hodnotu vlastnej produkcie.

Čína dnes predstavuje 1,3 miliardy potenciálnych spotrebiteľov a už teraz je hospodársky veľmi tesne prepojená s USA. Očakávam, že čínska ekonomika a jej celosvetový vplyv naďalej porastú. Čína celkom úspešne ukrajuje z hospodárskeho vplyvu USA, ktoré pomaly strácajú svetovú ekonomickú nadvládu. Odporúčam preto situáciu v Číne pozorne sledovať.

Obnovenie obchodu medzi EÚ a Ruskom by pre nás bola dobrá správa

Už tri roky napríklad trvajú sankcie Európy, USA a niektorých krajín voči Rusku za anexiu Krymu. Ekonomika Ruska napriek tomu posilňuje. Sankcie teda poškodzujú viac Európu ako Rusko. Krajina už nie je závislá iba na dvoch komoditách - rope a zemnom plyne, ale postupne sa čoraz viac diverzifikuje. Naopak my sme prišli o významné odbytiská našich produktov aj služieb. Pre Slovensko a celú Európu sú vzťahy s Ruskom veľmi dôležité. Rusko ekonomicky rýchlo posilňuje, čo v nadchádzajúcich voľbách určite zhodnotí Vladimír Putin.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier nedávno navštívil Kremeľ. Môžeme to chápať ako prípravu na rokovania o podmienkach možného zrušenia sankcií a obnovenia obchodu medzi EÚ a Ruskom. Pre Slovensko by to bola výborná správa predovšetkým v oblasti automobilového priemyslu. V prípade znovuotvorenie trhu v Rusku by to mohlo znamenať predĺženie fázy ekonomického rastu.

Situáciu v Nemecku je potrené sledovať

Dôležitá je na súčasnej globálnej politickej scéne aj situácia v Nemecku. Po nedávnych voľbách síce ešte bude nejaký čas trvať, kým vznikne nová vláda, ale to sa dalo predpokladať. Nebude to mať zásadný vplyv na nemeckú ekonomiku. Angela Merkelová je v tomto ohľade dostatočne čitateľná.

Ani po vyformovaní novej vlády preto neočakávam zásadné zmeny v smerovaní krajiny, či už politicky ani ekonomicky, čo je pre nás pozitívne. Nemecko slúži pre slovenské podniky často ako exportná brána na svetové trhy. Jeho politická a ekonomická situácia je preto pre nás mimoriadne dôležitá.

Autorom je Pavel Drahotský, riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu

01 - Modified: 2021-02-16 12:52:30 - Feat.: - Title: Kryptomeny vystupujú z tieňa. "Korenie" investičného portfólia zaujalo aj veľkých hráčov 02 - Modified: 2020-04-03 12:17:59 - Feat.: - Title: Najdlhší rast finančných trhov v histórii zahynul na koronavírus 03 - Modified: 2020-02-28 08:13:52 - Feat.: - Title: Dopad koronavírusu na ekonomiku: Viac otázok ako odpovedí 04 - Modified: 2020-02-26 09:46:54 - Feat.: - Title: Akciové trhy podcenili koronavírus. Prebudili sa do novej reality 05 - Modified: 2019-12-03 18:09:36 - Feat.: - Title: Sme na konci cesty. Pozrite si desať šokujúcich predpovedí pre rok 2020
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:48