StoryEditor

Agrosektor očakáva pomoc a pochopenie

03.07.2003, 00:00

Súčasná situácia v agropotravinárskom komplexe je mimoriadne kritická. Je to dôsledok rozpadu trhu a pádu farmárskych cien hlboko pod úroveň vlastných nákladov, ktoré denne spôsobujú poľnohospodárom mnohomiliónové straty. Treba otvorene povedať, že výkonná a zákonodarná moc sa poľnohospodárstvu nevenuje už 10 rokov a na súčasnej kritickej situácii sa nepochybne podpísala nekoncepčná a nesystémová poľnohospodárska situácia v štáte. Z hľadiska porevolučných rokov sú dotácie pre poľnohospodárov každý rok čoraz nižšie, pričom nožnice vstupov sa neustále rozťahujú.
Tohtoročnú situáciu, okrem chronicky známych problémov, zhoršili škody na porastoch ozimín. Spôsobila ich ťažká a dlhoročná zima, inde zase sucho a ľadovec. Vstup agrokomplexu do Európskej únie je týmito vplyvmi vážne ohrozený. Hlavne v možnosti obhájiť aj to málo, čo sa podarilo s EÚ dohodnúť, takže hrozí trvalá strata konkurencieschopnosti agrokomplexu. Hans Christian Andersen kedysi napísal rozprávku o cisárových nových šatách. Obávam sa, že prídeme do Európy ako ten cisár. Odmietam pripomienky hovoriace, že sa na poľnohospodárstvo mrhá veľa peňazí. V médiách odznelo, že každý občan Slovenskej republiky prispieva na vyrovnanie ceny potravín 2 000 korunami. Na porovnanie -- v krajinách EÚ prispieva každý občan sumou 16 000 Sk. Vstupy rakúskeho a slovenského farmára sú približne rovnaké. Nafta, malá i veľká chémia, sú na rovnakej úrovni. V Rakúsku stojí jeden kilogram chleba 2 eurá, na Slovensku 18 až 20 Sk. Z toho vyplýva, že ak sa slovenský poľnohospodár podieľa na výrobe chleba jednou štvrtinou -- pätinou, dostane za pšenicu asi 4 Sk. Rakúsky farmár týmto pomerom dostáva podstatne viac. Samozrejme, kúpna sila je v Rakúsku iná. Nie je však naďalej možné hádzať neschopnosť vrcholných predstaviteľov viesť tento štát a neschopnosť prijímať múdre rozhodnutia len na plecia poľnohospodárov.
Keďže roľník najviac znáša reštrikčnú hospodársku politiku štátu, očakáva od neho pomoc eliminovať spomínané straty na únosnú mieru. V súčasnosti sú pripravené zákony, ktoré sa bytostne týkajú existencie agrokomplexu v Prešovskom kraji, ktorý patrí k najchudobnejším, na prerokovanie v parlamente. Poľnohospodári očakávajú, že zvolení zástupcovia ľudu podporia ich požiadavky. V prvom rade je potrebné zabezpečiť 550 mil. Sk nad rámec rozpočtovej kapitoly ministerstva pôdohospodárstva na riešenie problémov spojených s usmerňovaním agropotravinárskeho trhu tak, ako to odporučila i Národná rada SR. Zároveň je potrebné zabezpečiť prostriedky nad rámec rozpočtovej kapitoly ministerstva na čiastočnú elimináciu škôd, ktoré poľnohospodárom spôsobili nevyhnutné vyorávky plodín a v niektorých oblastiach kraja aj ľadovec a sucho. Predpokladáme, že novela zákona o DPH sa vráti do parlamentu na opätovné prerokovanie. Požadujeme, aby aspoň na základné potraviny bola ponechaná doterajšia sadzba DPH vo výške 14 percent. Neprijateľný je pre nás i ďalší návrh na zvýšenie dane z minerálnych olejov, ktorý prinesie poľnohospodárom ďalšiu stratu. V celoslovenskom meradle bola vyčíslená na 350 mil. Sk ročne, teda do konca roku 2003 asi 175 mil. Sk. Podporu sme nezískali ani pri prerokovaní zákona o obchodných reťazcoch a všetka ťarcha naďalej ostáva na prvovýrobe.
Poľnohospodári majú úprimnú snahu riešiť všetky problémy predovšetkým na poliach a v maštaliach, ale aj za rokovacími stolmi. Naše možnosti a trpezlivosť sú však už na konci, už nemáme kam ustupovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:42