Reuters
StoryEditor

Trend sa otáča: najziskovejšie akcie roka klesli, najslabšie zase posilňujú

07.12.2017, 23:00
Na akciových trhoch sa stalo niečo vzácne.

Minulý týždeň začal na akciových trhoch nový trend rotácie investorov z momentum a growth akcií do tzv. hodnotových (value) akcií. Inak povedané, investori začali predávať vysoko volatilné akcie s potenciálom vysokého rastu a zhodnotenia a kapitál presúvali do „veľkých kráv“ v indexe Dow Jones, ktoré sú tzv. hodnotové akcie, teda neponúkajú až tak veľký potenciál nárastu, ale na druhej strane väčšinou majú zaujímavú dividendu.

A stalo sa niečo pomerne vzácne. Technologický index Nasdaq a index Dow Jones sa vo vývoji „rozišli“, pohli sa rozdielnym smerom. Nasdaq na dennom grafe vytvoril dve medvedie sviečky a od svojich novembrových maxím je nižšie o takmer tri percentá.

To zatiaľ nie je žiadna obrovská korekcia, ale udialo sa tak počas pár dní, keď index Dow Jones opäť posilnil o ďalších pár percent na nové historické maximá. Na nových rekordoch zatvoril Dow Jones tento rok už 64 krát. Celá táto situácia je nezvyčajná, nakoľko akcie v oboch indexoch sa zvyknú hýbať v jednom tandeme.

Takáto divergencia medzi technologickým sektorom a ostatnými akciami je pomerne vzácna a za posledných 30 rokov sa to stalo zatiaľ iba osem krát, informovala spoločnosť Cornerstone Macro. Podľa analytikov je za týmito pohybmi prevažne optimizmus zo schválenej daňovej reformy.

Ak sa obzrieme za rokom 2017, najslabším sektorom boli telekomunikácie, ktoré sú od začiatku roka v strate až 16 %. Naopak, zisk v technologickom sektore dosahuje až okolo 40 %. Posledné dni však priniesli pokles technológií o spomínané 3 % a sektor telekomunikácii, naopak, vzrástol o 6 %. V tesnom závese v rastovom rebríčku posledných dní sú financie so ziskom 5,2 %, ktoré tiež patrili od začiatku roka k slabším sektorom.

Firmy, ktoré budú benefitovať zo znížených daní začali v poslednej dobe rásť rýchlejšie než firmy, ktorých sa daňová reforma až tak nedotkne. Za posledné roky rástli prevažne technologické firmy a internetové spoločnosti, no tie boli od konca novembra predávané a sektorová rotácia tak pravdepodobne bude pokračovať.

Dlhodobý rastový trend je ale stále v platnosti, avšak väčšina technologických firiem je výrazne nadhodnotená a preto by bola korekcia aj v desiatkach percent zdravá a môže byť využitá na nákup. Medzi firmy, ktoré by mali najviac získať z tejto rotácie patria podľa analytikov banky a tiež spoločnosti, ktoré boli doteraz mierne podhodnotené. Naopak, zrelý na pokles je technologický sektor, ktorý je výrazne nadhodnotený.

01 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 02 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk 05 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:00