BitcoinReuters
StoryEditor

Bitcoin môže v budúcom roku zažiť raketový rast, ale aj strmhlavý pád

12.12.2017, 23:00
Analytici sa dnes predbiehajú v prognózach, kam až môže bitcoin rásť.

Objavujú sa čísla 100 tisíc dolárov a zachytil som aj hodnotu 200 tisíc. Predpovedať budúcu hodnotu bitcoinu, je ako veštiť z kryštálovej gule.

V našich Šokujúcich predpovediach, ktoré každoročne vydávame, napríklad pripúšťame možnosť, že bitcoin bude v budúcom roku rásť nad 60 tisíc dolárov. No v reakcii na zákaz využívania tejto meny v Rusku a Číne sa jeho kurz prepadne na tisíc dolárov. Obe krajiny totiž začnú vyvíjať svoje vlastné kryptomeny, ktoré by mohli mať pod svojou kontrolou.

Toto samozrejme nie je oficiálna prognóza Saxo Bank. Ide len o málo pravdepodobnú alternatívu, ktorá by však, ak by k nej došlo, mala zásadný dopad na finančné trhy. Predpoveď je ale príkladom toho, ako veľmi je vývoj bitcoinu nepredpovedateľný a nestály.

Cena je aktuálne tlačená nahor stabilným ekonomickým prostredím. Dnes sa nachádzame vo svete prebytku likvidity, čo vedie k vytváraniu trhových bublín. O bubline hovoríme vtedy, keď ceny rastú exponenciálne a
k tomu v súčasnosti dochádza nie len na trhu s bitcoinom, ale aj pri nehnuteľnostiach, akciách firiem ako Facebook, Amazon, Netflix, či Google, alebo dlhopisoch so záporným výnosom.

Nedáva ekonomicky žiadny zmysel, aby bola trhová kapitalizácia bitcoinu väčšia ako hodnota spoločnosti General Electric, ktorá s tržbami viac ako 123 miliárd dolárov ročne patrí medzi najväčšie firmy sveta. Vo chvíli, keď dôjde k utesneniu monetárnych politík, investori budú oveľa menej ochotní dávať svoje peniaze do aktív nesúcich jasné známky špekulatívnej bubliny.

Problémom, ktorý ja osobne s bitcoinom mám, je to, že nie je možné určiť jeho fundamentálne hodnoty. Neexistujú tu identifikovateľné faktory, ktoré poznáme pri iných menách, či ostatných finančných aktívach, a ktoré by nám mohli napovedať tempo rastu dopytu, či hornú hranicu, ktorá bude limitom pre rast ceny.
Z dlhodobého hľadiska je preto na mieste ostražitosť. Bitcoin je však ideálnym nástrojom na vysoko volatilné krátkodobé obchodovanie.

Technológia, ktorá stojí za bitcoinom je bezpochyby zaujímavá. Pozrime sa na virtuálne meny ako také. Bitcoin je len lídrom pelotónu, ktorý sa aktuálne skladá z už viac ako 1200 ďalších kryptomien. Je teda na mieste otázka, či svoju pozíciu v budúcnosti neprenechá niektorým z jeho nasledovníkov. Alternatívnych kryptomien je hneď niekoľko. Napríklad Ethereum, Ripple alebo litecoin.

Ak by niečo uškodilo reputácii bitcoinu, ale nedotklo by sa to fundamentu kryptomien ako takých, tak by sme mohli byť svedkami masívneho presunu a diverzifikácie v prospech ďalších mien. Osobne som presvedčený, že budúcnosť kryptomien, alebo technológie blockchain, nie je v monopole, ale v širšom zastúpení napríklad ôsmych, či desiatich vzájomne zameniteľných alternatívnych mien.

Pripúšťam teda, že kryptomeny budú mať vo finančnom systéme budúcnosti svoje miesto. Nepokladám sa za prehnaného optimistu, no myslím si, že na trhu je priestor pre digitálne, alebo virtuálne meny, rovnako ako pre biometrické doklady, ktoré môžu slúžiť ako brána pre platby, transfery a ostatné elektronické služby.

Autor je riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:57