StoryEditor

Názor: Neslávny koniec jednej stratégie

23.05.2006, 00:00
Niektorí priemyselníci vytrvalo žiadali vypracovať národohospodársku stratégiu. Pred časom ich vyslyšal exminister hospodárstva Pavol Rusko.

Niektorí priemyselníci vytrvalo žiadali vypracovať národohospodársku stratégiu. Pred časom ich vyslyšal exminister hospodárstva Pavol Rusko. Zaistiť maximálny ekonomický rast v podmienkach trvalo udržateľného rozvoja, bol jej cieľ. Koncom roka 2004 ich však prekvapil minister Ivan Mikloš, lebo zverejnil Stratégiu konkurencieschopnosti s priliehavým obchodným názvom - Minerva. Neprial si konflikt oboch stratégií, chcel však, aby sa priority z Minervy premietli do národohospodárskej stratégie. Exminister Rusko sa so svojou stratégiou už ďalej nedostal napriek tomu, že schôdzky úradníkov a expertov o nej pokračovali.
Teraz je Národohospodárskej stratégii definitívny koniec - do vlády smeruje uznesenie o zrušení tejto úlohy. Medzitým slovenský priemysel začal rásť, vzniká viac nových výrob a darí sa im, ako sa utlmuje či zaniká. Protagonisti národohospodárskej stratégie si myslia, že ekonomika by rástla ešte rýchlejšie a "udržateľnejšie", ak by bol dokument prijatý. V jednom jej návrhu sa dočítame, že treba podporiť výrobu železa z domáceho sideritu a výrobu magnézia z odpadov. Ministerstvo financií zásadne nesúhlasí s takouto štruktúrou dokumentu. Škoda, že nebol zverejnený. Ani Rada pre podnikateľské prostredie, kde zasadajú priemyselníci rôznych škôl či generácií, neodporučila, aby bol prijatý dokument o tom, čo vyrábať a čo skúmať do roku 2013, aby bolo lepšie.
Ak by novú vládu zostavila odlišná koalícia od dnešnej, takéto vízie zrejme dostanú zelenú. A nájdu sa aj priemyselníci, ktorí do nej nadiktujú vstupy a podporia ju. Takéto vízie by sa neobišli bez dotácií z verejných zdrojov. Ako už mnohokrát, zasa zbytočne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:12