StoryEditor

Eurofondy nie sú politická téma

11.05.2006, 00:00
V európskych fondoch sa dnes vyzná málokto. Často však v nich majú zmätok aj ľudia, ktorí by tieto prostriedky mali rozdeľovať. Veľmi komplikovaný názov dostal aj nový dokument, ktorý rozdeľuje prostriedky z únie na roky 2007 až 2013 - Národný strategický referenčný rámec Slovenskej republiky.

V európskych fondoch sa dnes vyzná málokto. Často však v nich majú zmätok aj ľudia, ktorí by tieto prostriedky mali rozdeľovať. Veľmi komplikovaný názov dostal aj nový dokument, ktorý rozdeľuje prostriedky z únie na roky 2007 až 2013 -- Národný strategický referenčný rámec Slovenskej republiky. V jeho rámci si ministri rozdelili peniaze do deviatich programov, podľa priorít, na ktorých sa po dlhej diskusii dohodli. Niektoré ministerstvá pritom zo starých prostriedkov reálne nevyčerpali ani desatinu. Nehovoriac o tom, že sa ministri hádali o peniazoch, ktoré bude rozdeľovať nielen budúca, ale ešte aj tá nasledujúca vláda.
V čerpaní starých prostriedkov z eurofondov určených na roky 2004 až 2006 sme pritom len na polceste. Budeme ich môcť dočerpať ešte do konca roku 2008. Dodnes sme však nevyužili ani dvadsať percent z možných takmer štyridsiatich piatich miliárd korún. Kde hľadať vinníka?
Čerpanie eurofondov je dnes veľmi dobré -- počujeme od ministrov. Podľa podpredsedu vlády Pála Csákyho je už v súčasnosti zazmluvnené na sto percent. V tom sme najlepší v stredoeurópskom regióne. Pridelenie prostriedkov však neznamená ich čerpanie. Reálne investičné akcie a niektoré projekty sa začnú v tomto alebo začiatkom budúceho roka. Čerpanie eurofondov by sa tak malo v najbližších rokoch naplno rozbehnúť. Hádam o tom svedčí aj to, že čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov sa začalo podstatne zvyšovať v treťom štvrťroku 2005. Robia však kompetentní na urýchlenie a maximálne čerpanie dosť? Namiesto zbytočných sporov o rozdeľovaní nových prostriedkov, ktoré sa aj tak týkajú ďalšieho volebného obdobia, by politici mohli svoju prebytočnú energiu zamerať skôr na sprístupnenie súčasných fondov. A nie naopak, ich čerpanie komplikovať zbytočnou byrokraciou úradníkov.
Je otázne, koho budú brať voliči o dva roky na zodpovednosť, ak sa nám nepodarí fondy vyčerpať. Budúca vládna garnitúra sa bude vyhovárať na predchádzajúcu, ministri na svojich predchodcov a niektoré ministerstvá možno už nebudú fungovať vôbec. Eurofondy by nemali byť politickou otázkou, pretože presahujú volebné obdobie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:00