StoryEditor

Nevidím, nepočujem, nehovorím?

28.08.2006, 00:00

"To, čo sa stalo v Nitre, sa môže stať kdekoľvek na svete," vyhlásil Robert Fico na margo minulotýždňového útoku na študentku maďarskej národnosti. V zásade má pán premiér pravdu, lebo hlúposť, agresivitu, šovinizmus nájdeme na takmer každom kúsku Zeme obývanom ľuďmi. Česť nemnohým výnimkám. Zároveň predseda vlády vyzval nás novinárov, aby sme v médiách neživili prejavy národnostného extrémizmu. Chápem podstatu tohto apelu, avšak s touto časťou premiérovej výzvy sa dá polemizovať.
Áno, dnes už nenájdeme rozhlas, televíziu a noviny či časopisy, z ktorých by sa na nás nevalili potoky krvi, netrčali by z nich skrvavené nože či bejzbalové palice... niet média, čo by sa úplne vyhlo spravodajstvu o excesoch nacionalistov a rasistov na všetkých rovnobežkách zemegule.
Niekoľko desiatok somárov s idiotskými transparentmi na futbalových štadiónoch v Maďarsku a na Slovensku sú, žiaľ, tiež súca poživeň pre médiá. Medializácia takýchto trubirohov asi aj nabíja baterky podobným ťuťmákom, ktorí nie sú až takí zdivočení, aby behali s podobnými "sloganmi" po tribúnach či námestiach na pravom či ľavom brehu Dunaja. Verím tomu, že stovky či tisícky ďalších si doma mädlili ruky, ako im to pekne ukázali - jedným za Trianon, a tým druhým za pomaďarčovanie...
Nemá význam teraz analyzovať, kde padla prvá facka, kto s čím začal a ako sa musí druhá strana za to či ono historické príkorie "spravodlivo" odplatiť. Jedným z liekov na puberťácke a adolescentné nacionalisticko-rasistické blbnutie je dobre mierená rodičovská facka v pravidelných intervaloch (ohýbaj ma, mamko, kým som ešte Janko) a v škole dobré učebnice dejepisu. A aby som nezabudol na najdôležitejšie - vzorný patriotizmus politických celebrít. Kým nebudeme všetci vychovaní a s primeraným historickým vedomím - teda kultivovaní vlastenci, tak dovtedy nemožno postupovať ani tak, že odvrátim oči od zla, nebudem počúvať krik jeho obetí, a teda alibisticky mlčať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:50