StoryEditor

Prečo prekáža Klub 500

26.09.2006, 00:00

Reakcia na článok HN 22. 9. 2006 Názory a analýzy Štát je zlý regulátor, autor Ján Oravec
Je potešujúce, že táto vláda ide naprávať to, čo pán Oravec ako neomylný, sám so sebou spokojný a politicky servilný gesčný šéf stratégie na ministerstve hospodárstva dokázal. V čase jeho šéfovania sa v jeho sekcii pripravovala stratégia privatizácie energetických spoločností. Nehovoriac aj o regulačnom zákone, ktorý bol nastavený k spokojnosti privatizérov energetických spoločností tak, aby sa im vložené prostriedky na ovládnutie monopolov vrátili čo najskôr. Mimochodom, Ústavný súd SR konštatoval protiústavnosť konania regulačného úradu pri vydávaní rozhodnutí v oblasti cien elektriny a plynu. Rozhodnutia toho úradu, na ktorý sa pán Oravec odvoláva. Optimálna investičná návratnosť v energetike je 15 rokov a aj vďaka pánovi Oravcovi sa táto doba pre nových vlastníkov monopolov skracuje ďaleko pod polovičnú hranicu. Samozrejme, že len na úkor odberateľov. Je takisto zarážajúce, že pod jeho vedením, už ako zástupcu podnikateľov, sa pripravila publikácia Komplexný audit podnikateľského prostredia (z peňazí daňových poplatníkov), kde sa hovorí okrem iného o odporúčaniach pre vládu, ako napr.: privatizácia STV a SRo, privatizácia vysokých škôl, privatizácia hydromelioračného majetku, majetku samospráv, pôdy vo vlastníctve štátu a podobných anomáliách.
Je logické, že pánovi Oravcovi nevyhovujú aktivity Klubu 500, keďže poukazujeme na zle urobené a pripravené rozhodnutia. Treba však privítať, že takýmto spôsobom upozorňuje na svoju prácu a de facto na svoju spoluzodpovednosť za stav v energetike. Aspoň dáva najavo, pod čím všetkým je podpísaný. Pán Oravec ako glosátor za podnikateľskú obec nikdy neviedol fabriku, nikdy neriešil strategické rozhodnutia za spoločnosť, a teda za jej zamestnancov, nikdy nevytvoril pracovné miesto. Prečo teda jeho hlásnu trúbu tak často počuť práve za podnikateľskú obec a prečo práve v oblasti regulácie cien v energetike? No jednoducho preto, že vďaka svojim rozhodnutiam z pozície šéfa sekcie stratégie na MH SR zásadne pomohol "liberalizácii trhu s energetikou". Nemusíme sa preto čudovať, prečo je "uplacírovaný" práve v zamestnávateľskej organizácii, ktorej členmi sú energetické monopoly. V súčasnej dobe nie je reálne, aby sa energetický trh otvoril, keďže nie je dostatok zdrojov. Svojimi vyjadreniami nás pán Oravec len utvrdzuje v tom, že by sa mala urobiť dôkladná analýza privatizácie strategických spoločností a strategických zmlúv. Zrejme si uvedomuje svoj diel zodpovednosti za takéto rozhodnutia, pričom nie je vylúčené z jeho strany hovoriť aj o zneužití právomocí verejného činiteľa a o možnej protiústavnosti privatizácie tak, ako prebehla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:00