StoryEditor

Hodnota tureckej líry opäť klesá

29.10.2021, 14:24
V dnešných dňoch si to hodnota meny opäť nasmerovala k rekordným minimám.

Turecká líra už zaznamenala výrazný pokles v predchádzajúcom období, pretože turecká centrálna banka napriek rastúcej inflácii znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu. V dnešných dňoch si to hodnota meny opäť nasmerovala k rekordným minimám.

Dôvodom sú kontroverzné požiadavky prezidenta Erdogana, ktoré nekolerujú so západom a Turecko sa môže dostať do hlbokej krízy. Keď je reč o požiadavkách prezidenta, myslia sa tým nariadenia na vyhostenie veľvyslancov Spojených štátov a deviatich ďalších západných krajín. Erdogan reagoval na veľvyslancov, ktorí požiadali o prepustenie väzneného filantropa. A to vrátane amerických, francúzskych a nemeckých diplomatov.

Obvinený filantrop

Prezident krajiny počas víkendu reagoval unáhlene a chcel, aby boli vyslanci vyhlásení za „personu non grata“ z dôvodu, že požiadali o prepustenie prominentného filantropa Osmana Kavalu (64). Ten je už štyri roky zadržiavaný a obvinený z financovania protestov a účasti na pokuse o prevrat. Reakcia trhu na výzvu na vyhostenie diplomatov na seba dlho nenechala čakať. Po týchto vyjadreniach turecká líra oslabila približne o 1,6 percenta na rekordné minimum voči doláru.

​Turecký zásah

Zo strany Ankary ide v rámci diplomatických vzťahov o neprijateľné správanie. Diplomati nemajú podľa tureckého vedenia zasahovať do vnútorných záležitostí krajiny a zástupcovia ľudu sú naozaj citliví na akúkoľvek snahu ovplyvňovania politiky Turecka. Po tvrdých vyhláseniach počas víkendu nastal v priebehu týždňa obrat. Diplomati pravdepodobne prehodnotili svoje vyhlásenia a situáciu sa snažili ukľudniť. Zo strany USA prišla správa, že dodržiavajú článok 41 Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Kanada, Holandsko a Nový Zéland sa vyjadrili tiež podobne.

Zo strany Nemecka sme počuli znepokojenie, ale aj potvrdenie rešpektovania vyhlásení tureckého prezidenta. Vyhlásenia diplomatov doslova vytrhli Turecko z pokraja najhoršej krízy vo vzťahoch s USA a Európou za posledné desaťročia a tiež zmiernili tlak na líru. Po týchto vyjadrenia začala turecká líra rásť v očakávaní, že Erdogan ustúpi od hrozieb vyhostenia 10 západných veľvyslancov. V reakcii na predpokladanú stabilizáciu politických vzťahov líra posilnila cca o pol percenta s očakávaním lepšej budúcnosti.

Krehké vzťahy s USA a EU

Politické vzťahy medzi Tureckom a „západom“ sú od nepamäti zložité. Diktátorské tendencie prezidenta Erdoğana znepokojujú celý svet a poškodzujú vzťahy Turecka hlavne s EU a USA. Jeho autoritatívny mocenský spôsob vládnutia spomaľuje proces modernizácie krajiny. Dôsledkom je nestabilita a napäté vzťahy, na ktoré je turecká líra nesmierne citlivá. Pre EU je územie krajiny obrovským strategickým bodom a významným hráčom v blízkosti Čierneho mora, Kaukazu a Strednej Ázie. Zásadnú úlohu tiež zohráva tranzitný uzol pre dodávky plynu a regulácia migrácie do EÚ. Európa nie je odtrhnutá od zvyšku sveta, preto usiluje o lepšiu demokratickú situáciu v Turecku a následnú stabilizáciu východného Stredomoria. Na strane USA konflikt s diplomatmi zasial semienko obáv. Bidenova liberálnejšia administratíva nebola po Erdoganových vyhláseniach nadšená zo spolupráce s ním. Turecko by malo byť preto opatrnejšie pri svojich zásahoch a komentároch. Každé oslabenie tureckej líry totiž v konečnom dôsledku prináša celej krajine nemalé problémy.

Komentár hlavnej analytičky ProfitLevel Lucie Žárskej

01 - Modified: 2023-06-02 22:33:47 - Feat.: - Title: Erdoganovo znovuzvolenie vrazilo nôž do krku tureckej líre 02 - Modified: 2023-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Cena zlata má aktuálne namierené vyššie 03 - Modified: 2023-02-08 16:10:30 - Feat.: - Title: Meď má „našliapnuté“ medzi top investície medzi komoditami 04 - Modified: 2023-02-03 08:26:43 - Feat.: - Title: Európska centrálna banka sa chystá zvyšovať úroky 05 - Modified: 2023-01-27 15:47:26 - Feat.: - Title: Tesla plánuje expanziu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:31