StoryEditor

Tak už dosť

12.02.2007, 23:00

Takmer neprejde týždeň, aby sme si nevypočuli ďalšiu a ďalšiu rozprávku s tým istým zlým koncom - ako dôchodky sporiteľov v druhom pilieri dôchodkového systému čoskoro začne zožierať zlý vlk, teda manažment dôchodcovských správcovských spoločností. Títo kuvici len akosi pozabúdali, že 1,6 milióna sporiteľov v kapitalizačnom pilieri už nie sú malé deti, ktoré nevedia čítať medzi riadkami.
Vedia totiž, že keď niekto hovorí o riziku krachu DSS, hovorí o chimére. Pretože všetkých šesť spoločností, ktoré sú "len tak mimochodom" dcérami nadnárodných bankových a poisťovacích skupín so stáročnými skúsenosťami, nezbankrotuje z ničoho nič odrazu.
Vedia, že keď niekto hľadá analógiu medzi DSS a slovenskými nebankovými subjektmi, tak len preto, že zrejme nepochopil priamo úmerný vzťah medzi ponúkaným vysokým výnosom a rizikom, ktoré tento výnos so sebou niesol. Tiež mu nič nehovoria pojmy ako kapitálová primeranosť, diverzifikácia portfólia či skúsený asset manažment.
Vedia aj, že sa darmo snažia vyvolať obavy z krachu kapitálových trhov, kvôli čomu by sme sa mali vrátiť k prvému "spásonosnému" pilieru. Pretože títo permanentní kritici druhého dôchodkového piliera sú tí, čo si doteraz asi neuvedomili, že v tomto prípade vlastne hovoria o páde svetových ekonomík a všetkých finančných systémov, nielen o páde kapitalizačného penzijného piliera v jednej malej stredoeurópskej krajine. A ak by ku globálnemu krachu ekonomiky aj došlo, tak v žiadnom prípade nebude zachránený len prvý pilier dôchodkového systému na Slovensku.
Kedy už vykypí tento rozprávkový hrniec a tej nejedlej dôchodkovej kaše bude toľko, že začneme kričať? Tak ako pri zlom filme, v ktorom scenárista i režisér počítajú s nepozornosťou, ba až hlúposťou diváka.

Lenka Polková, redaktorka ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:27