StoryEditor

Podpílený druhý pilier

12.09.2006, 00:00

Medzi pripravované vládne opatrenia patrí aj zníženie príspevkov do druhého piliera dôchodkového poistenia, a to z 9 na 6 percent hrubej mzdy, dobrovoľný vstup a výstup či založenie verejnoprávnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti.
Ak by sa to naozaj stalo, išlo by vlastne o zrušenie dôchodkovej reformy. Takéto oslabenie druhého piliera by bolo hazardovaním s budúcnosťou mladých ľudí. Štátny priebežný dôchodkový systém je totiž dlhodobo neudržateľný. Jeho kríza spočíva v nepriaznivom demografickom vývoji a vo zvyšovaní priemernej dĺžky života.
Odporcovia druhého piliera sa opierajú najmä o zlé hospodárenie Sociálnej poisťovne (SP). Peniaze, ktoré si jeden a pol milióna pracujúcich začalo ukladať na osobných účtoch, chýbajú na výplatu súčasných starobných dôchodkov. Tieto deficity však v skutočnosti nie sú argumentom za oslabenie druhého piliera a dajú sa vyriešiť aj inak, než na úkor budúcich dôchodcov.
Dnes napríklad dokáže SP vyberať povinné odvody od zamestnávateľov len s mierou úspešnosti okolo 92 percent. Aj suma príjmov, ktoré daňovníci priznávajú SP, je výrazne nižšia než suma príjmov priznávaných daňovým úradom. Neplatenie odvodov je pritom trestným činom -- je otázne, prečo poisťovňa nekoná a nenaháňa neplatičov podobne ako daňové úrady.
Vláda sa môže zodpovedne rozhodnúť v záujme budúcich generácií -- dnešných mladých ľudí -- získať peniaze pre Sociálnu poisťovňu aj tým, že ušetrí inde. Neefektívne výdavky štátneho rozpočtu dnes dosahujú desiatky miliárd ročne. Vládni ekonómovia, ako napríklad šéfporadca premiéra Peter Stanek, sami priznávajú, že desiatky miliárd korún sa strácajú v netrasparentných tendroch a verejných obstarávaniach. Ďalšie miliardy idú na rôzne dotácie, stimuly bohatým investorom a podnikom, či na ekonomicky úplne neopodstatnené dotácie poľnohospodárom.
Úplne najhoršie na všetkých opatreniach, ktoré vláda v dnešných dňoch zvažuje, je to, že spôsobia obrovské škody, no vôbec nevyriešia problémy dôchodkového systému.
Zníženie odvodov do druhého piliera by Sociálnej poisťovni prinieslo viac peňazí dnes. Ak sa však zvýšia odvody do prvého piliera, vláda bude musieť zvýšiť aj dôchodky, ktoré sa z neho majú v budúcnosti vyplácať. Presun časti odvodov z druhého piliera naspäť do prvého tak znamená výrazné zvýšenie dlhov a deficitov Sociálnej poisťovne v budúcnosti.
Ak dnes vláda nezodpovedne a krátkozrako zníži odvody do druhého piliera na úkor prvého, síce odstráni problémy na pár rokov, ale spôsobí omnoho horšie a hlbšie problémy v budúcnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:46