StoryEditor

Čakanie na energický ťah

27.12.2005, 23:00
Bývalý minister Pavol Rusko rád presadzoval dostavbu jadrovej elektrárne Mochovce. Na to mu poslúžil dokument Scenáre rozvoja elektroenergetiky na Slovensku. Zverejnil ho v júni 2004. Zdôrazňujú sa tam negatívne dôsledky nedostavby Mochoviec a ďalších elektrárenských zdrojov. Je možné, že dokumentu pomohli na svet lobisti, ktorí sa chcú stať dodávateľom pre tento veľký projekt.

Bývalý minister Pavol Rusko rád presadzoval dostavbu Jadrovej elektrárne Mochovce. Na to mu poslúžil dokument Scenáre rozvoja elektroenergetiky na Slovensku. Zverejnil ho v júni 2004. Zdôrazňujú sa tam negatívne dôsledky nedostavby Mochoviec a ďalších elektrárenských zdrojov. Je možné, že dokumentu pomohli na svet lobisti, ktorí sa chcú stať dodávateľom pre tento veľký projekt.
Vláda medzitým vybrala investora do Slovenských elektrární, kam rozostavané Mochovce patria. Podpísala s talianskym Enelom zmluvu o predaji akcií. Aby sa naplnila, má predložiť komplexné podnikateľské plány. Nikto nevie, či budú zverejnené. Taliansky Enel deklaruje, že chce Mochovce dostavať, pre istotu si však nechá vyhotoviť o tom štúdiu.
Ani terajší minister hospodárstva Jirko Malchárek nepovažuje rozumné žiadať od investora jednoznačný záväzok na dostavbu. Upozorňuje, že rentabilita takéhoto projektu závisí od makroekonomických podmienok a tie sa môžu zmeniť napríklad aj v dôsledku nástupu opozičných politikov.
Priemyselníci zasa bijú na poplach. Tvrdia, že ak sa na Mochovce zabudne, elektrina zdražie. Zasa je v pozadí hlas lobistov a opozičných politikov. To k demokracii patrí, neohrozí ju to. Môže to však ohroziť povesť a predvolebné preferencie tejto reformnej vlády, lebo sa ukazuje, že v energetike nedosiahla všetko to, čo dosiahnuť mohla.
Počas mesiacov čakania na investora v elektrárňach elektrina na európskom trhu zdražela. Analytici tvrdia, že natrvalo. To by malo mnohé projekty v energetike dostať do rentabilného pásma.
Svojím vágnym prístupom k energetike dáva ministerstvo hospodárstva za pravdu všetkým a zároveň nikomu. Svedčí o tom fakt, že záväzný dokument -- Energetickú politiku -- hospodársky rezort stále neodoslal do vlády, aj keď ju dal na webovú stránku rezortu. A hneď pod nimi sú Scenáre, ktoré vedel tak dobre politicky využiť Pavol Rusko.
Mať víziu v energetike v období rastu cien všetkých energií je pre každú ekonomiku -- a osobitne pre slovenskú založenú na priemyselnej výrobe -- nielen slušnosť voči Bruselu, ale aj nutnosť. Na ťahu je ministerstvo, už nemá veľa času.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:27