StoryEditor

Komentár HN: Ten, čo zanechal stopu

17.08.2006, 00:00

Pätnásť rokov bol Jiří Paroubek v politike neviditeľným a vo všetkých celoštátnych voľbách prepadol. Napriek tomu za pätnásť mesiacov v kresle premiéra zmenil v Čechách politickú klímu. Je málo takých, čo boli takto úspešní a pritom tak neprijateľní.
Náhradník z ČSSD politiku zmenil, žiaľbohu, nezvratným spôsobom. Ponúkol ľuďom presne to, čo chcú, a získal si postavenie, aké si nikto nevedel pred rokom predstaviť. Jeho priamočiary, silový, marketingový, o prieskumy verejnej mienky sa opierajúci spôsob boja nemôže žiaden zo súperov ignorovať. Táto premena politického remesla je jeho najväčší odkaz.
Paroubek zaútočil na väčšinu bez ohľadu na doterajšie predsudky. Krédo je zreteľné: Nie viesť, ale nasledovať všeobecný vkus. Nie určovať normu, ale riadiť sa väčšinou. Nie nesúhlasiť s predsudkami, ale podkladať sa. Cieľ je ešte viditeľnejší: Predať sa. Tento (pritom úplne legitímny!) postoj je zvláštny tým, že s úplnou samozrejmosťou eliminuje z politiky akékoľvek morálne kritériá. Vyššie ciele nejestvujú, len spočítame hlasy.
Ak sa Václav Havel snažil a väčšinu času aj Václav Klaus viesť krajinu, Jiří Paroubek spoločnosť iba nasleduje. Dlho sme to mohli ospravedlňovať rozkladom ČSSD a blížiacimi sa voľbami, obávame sa však, že víťazného štýlu sa už nevzdá. Pokiaľ budeme mať v českej populácii iba desať percent vysokoškolsky vzdelaných ľudí, šéf ČSSD sa nezmení.
Jiří Paroubek v tejto chvíli odchádza, jeho štýl zostáva s nami. Len na chvíľku odskakuje do parlamentnej snemovne - môžeme uzatvoriť stávku, či sa vráti o štyri roky, o dva alebo o pár týždňov.

Autor je redaktorom Hospodářskych novín. Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:17