StoryEditor

Tony Blair: pomôžme chudobným

14.07.2006, 00:00
Autor:
Tony BlairTony Blair

Minulý rok v tomto čase vrcholila pozoruhodná kampaň. Jej cieľom bolo vyvinúť tlak na svetových lídrov pred summitom G8 v Gleneagles, aby prijali rázne kroky na odstránenie škandalóznej chudoby vo svete. Medzinárodné spoločenstvo konalo aj vďaka váhe verejnej mienky, ktorá stála za kampaňou Urobme chudobu minulosťou a koncertmi Live8.
Svetoví lídri sa dohodli na zdvojnásobení humanitárnej pomoci, zrušení dlhov, školení mierových pracovníkov, pomoci pri vzdelávaní a prístupe k zdravotnej starostlivosti, dostupnosti liekov proti aids a riešení problému klimatických zmien.
Bol to skvelý výsledok, ale zároveň len prvý krok. Tieto pekné slová bez splnenia záväzkov a zlepšenia situácie najchudobnejších ľudí neznamenajú nič. Sú to dlhodobé problémy a riešenia budú tiež dlhodobé. Aký sme vlastne dosiahli progres od stretnutia vlani po tohtoročný summit G8 v Petrohrade?
Začnem dobrými správami. Medzinárodná pomoc sa od roku 2004 do roku 2005 zvýšila zhruba o 25 percent na vyše 100 miliárd dolárov. Nasledujúci mesiac zrušíme 100 percent dlhu dvadsiatich najchudobnejších krajín sveta.
Niektorí ľudia nechápu, prečo je do rozpočtov humanitárnej pomoci zahrnuté rušenie dlhov. Sú to pravidlá OECD a je to jeden z najlepších spôsobov, ako dosiahnuť okamžitú zmenu. Zmazanie dlhu umožnilo napríklad Tanzánii zrušiť poplatky za základné školy a Zambia mohla zrušiť platby v zdravotníctve.
Dôležité je, aby odpustenie dlhov využívali vlády chudobných štátov správne. Konkrétny príklad pomoci V. Británie je 8,5 miliardy dolárov humanitárnej pomoci na vzdelanie, ktoré majú pomôcť pri vzdelávaní sto miliónov detí, ktoré nechodia do školy a zabezpečiť vzdelanie pre všetkých do roku 2015. Za desať miliárd dolárov ročne by každé dieťa na svete mohlo mať učiteľov, knihy a triedy. To je len sedem a pol dolára ročne pre každého obyvateľa najbohatších krajín. Vzdelávanie je tiež kľúčom k úspešnej stratégii na zastavenie vlny HIV a aids. Školská dochádzka je pre dievčatá jednou z najefektívnejších stratégií prevencie HIV.
V roku 2005 krajiny sľúbili štyri miliardy dolárov na globálny fond boja proti aids, tuberkulóze a malárii. OSN súhlasila s plným financovaním všetkých trvalo udržateľných plánov boja proti aids, ako súčasť plnenia sľubu z Gleneagles, že lieky proti aids majú byť do roku 2010 prístupné každému. To bude stáť aspoň dvadsať miliárd dolárov ročne, aby sa vytvorili efektívne programy na prevenciu a zabezpečila starostlivosť o postihnutých, hlavne siroty.
Veľká Británia a Európa idú všetkým príkladom. Odštartovali sme pôsobenie inštitúcie pre imunizáciu, ktorá zachráni do roku 2015 päť miliónov detí. Stáli sme za zrodom nového núdzového fondu OSN na rýchle riešenie prírodných a humanitárnych katastrof, ako Darfúr a zemetrasenie v Pakistane. Ratifikovali sme protikorupčnú konvenciu OSN.
Kľúčovou témou agendy z roku 2005 je obchod a v tejto oblasti sme nepokročili. Splnenie sľubu o globálnej obchodnej dohode do konca tohto roka je najdôležitejším rozhodnutím, ktoré môžeme urobiť pre milióny chudobných ľudí. Vieme, že existuje veľká túžba uzavrieť dohodu v prospech chudobných krajín. Potrebujeme ale odvahu, aby sme prekonali všetky prekážky.
Vieme, že aj v boji s klimatickými zmenami vládne nespokojnosť s rýchlosťou progresu. Veda nám hovorí, že nemáme veľa času. Napriek tomu, že Británia splní svoje záväzky z Kjóta sedem rokov pred termínom, potrebujeme sa dohodnúť aj s krajinami, ktoré Kjótsky protokol neratifikovali, čo bude nasledovať o šesť rokov, po skončení prvej fázy. Súhlasíme tiež s akčným plánom z Gleneagles na zlepšenie prístupu rozvojových krajín k čistej technológii a prispôsobenia sa klimatickým zmenám. Do konca nasledujúceho roku sa musíme dohodnúť na maximálnom limite pre oxid uhličitý v atmosfére.
Verejná mienka hrala významnú úlohu pri dohode o dôležitých krokoch na boj proti chudobe a takisto musí zabezpečiť, že medzinárodné spoločenstvo splní svoje sľuby. Spolu musíme zabezpečiť, aby sme nesklamali najchudobnejších ľudí na svete. (hn/bk)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:06