StoryEditor

USA odkrývajú masaker

05.06.2006, 00:00
Autor:
Martin EhlMartin Ehl
Na verejnosť prenikajú informácie, že americkí vojaci v novembri minulého roka v irackom mestečku Chadísa bezdôvodne postrieľali 24 civilov vrátane žien a detí.

Na verejnosť prenikajú informácie, že americkí vojaci v novembri minulého roka v irackom mestečku Chadísa bezdôvodne postrieľali 24 civilov vrátane žien a detí. Dôvod? Ich kolegu zabila na ceste nálož. Pre povesť Ameriky to bude ďalšia rana.
Námorná pechota začala incident skúmať, až keď naň poukázal týždenník Time. Vyšetruje sa i fakt, že námorná pechota udalosť tutlala a zamlčala, že išlo o civilov. Politici, vrátane prezidenta Georgea W. Busha, sa začali o prípad zaujímať, až keď sa ich novinári začali na to pýtať.
Početné úniky informácií svedčia o tom, že americká vláda začína verejnosť pripravovať na to, že sa stalo niečo skutočne veľmi zlé. Napríklad nikto z oficiálnych miest sa hodnotenia, "že námorná pechota vraždila", nesnaží dementovať. Chadísa tak pripomína vietnamskú dedinu My Lai, kde americkí vojaci v marci 1968 zabili stovky bezbranných civilov a armáda sa to snažila zatajiť.
Čo bude škandál znamenať? Prvá iracká demokraticky zvolená vláda môže žiadať vydanie podozrivých, čo by bol ostrý test vzťahov s Washingtonom. Ako túto delikátnu situáciu vyrieši Bush?
Očakávať vydanie vinníkov Iraku je naivné, ale pre USA to bude problém. Škandál ju môže v očiach Arabov poškodiť tak, ako mučenie vo väznici Abú Grajb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:32