StoryEditor

Systémová antikoncepcia

20.07.2005, 00:00
Údaje ukryté v rodných číslach sú nevďačná záležitosť. Prezradia vek, presný dátum narodenia či pohlavie bez toho, aby sa vás niekto čokoľvek pýtal. Rodné číslo sa využíva pri platení daní, poistenia, žiadosti o zriadenie živnosti, zápise do obchodného registra, ale aj pri podpisovaní petícií. Bežný smrteľník sa nachádza v množstve evidencií a databáz -- nesprávnym alebo zámerným použitím rodného čísla sa neoprávneným osobám môžu dostať do rúk informácie, ku ktorým by sa inak dostať nemali.

Údaje ukryté v rodných číslach sú nevďačná záležitosť. Prezradia vek, presný dátum narodenia či pohlavie bez toho, aby sa vás niekto čokoľvek pýtal. Rodné číslo sa využíva pri platení daní, poistenia, žiadosti o zriadenie živnosti, zápise do obchodného registra, ale aj pri podpisovaní petícií. Bežný smrteľník sa nachádza v množstve evidencií a databáz -- nesprávnym alebo zámerným použitím rodného čísla sa neoprávneným osobám môžu dostať do rúk informácie, ku ktorým by sa inak dostať nemali. Rodné čísla už roky komplikujú život aj niektorým inštitúciám. Skúsenosti s duplicitnými rodnými číslami mali ľudia počas kupónovej privatizácie. Problém sa vlečie už roky. Dôvody chýb pri značkovaní občanov boli prozaické. Rodné čísla sa oznamovali telefonicky, signál často nebol najkvalitnejší. Výsledok? Číslo často hovorilo o opačnom pohlaví, prípadne bolo posledné štvorčíslie pridelené dvom osobám narodeným v jeden deň, ale v rôznych okresoch. Nakoniec by sme mohli byť radi, že duplicitné čísla má len pár tisíc občanov. Nedostatok mal byť v roku 1995 raz a navždy vyriešený. Nestalo sa tak.
Vládni odborníci prišli s nápadom preznačkovať občanov. Odvolávajú sa pritom na smernicu Európskej únie. Zároveň však priznávajú, že únia jednotlivým krajinám "poskytuje relatívne široký priestor na vlastnú úpravu". Rodné číslo malo pôvodne skončiť, neskôr to však prehodnotili, že ich náhrada by si vyžiadala zmeny množstva zákonov, ako aj všetkých listín, kde sa rodné čísla nachádzajú. Výsledkom je kompromis -- pripraví sa nový systém identifikácie občanov, zároveň však rodné čísla ostanú zachované. Nový kód, ktorý budú vo vzájomnej komunikácii používať štátne inštitúcie, nevyzradí osobné údaje jeho majiteľa. Náklady? Vyše 130 miliónov korún. Keďže sa však plánovaná zmena zákonov nekoná, občania budú naďalej v oficiálnych tlačivách vypĺňať kolónku s rodným číslom. Riešenie navrhované ministerstvom pripomína mačkopsa. Vyhovieme odporúčaniu smernice, zároveň však budeme naďalej používať systém rodných čísel, ktoré sa únii nepáčia. Jeden by povedal, že vlk sa nažral aj ovca ostala celá. Nebyť toho, že plánovaná nová koncepcia identifikácie občanov sa postupne mení na antikoncepciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:26