StoryEditor

Poker v Kyjeve

28.05.2007, 00:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Politický poker, ktorý už dva mesiace hrajú na Ukrajine dvaja Viktorovia - prezident Jučšenko a premiér Janukovyč - stál krajinu už mnoho síl. Nehovoriac o tom, že obaja kohúti mohli namiesto svojich "hádok" niečo konečne urobiť aj pre tých, ktorí ich volili, teda pre obyčajných ľudí. Ukrajinci, často už unavení z "kartárskej partičky" dvoch najmocnejších, museli navyše žiť od minulého štvrtka v napätí, či niektorému z Viktorov nedôjde trpezlivosť a nevytiahne na toho druhého pištoľ, podobne ako sa to robilo kedysi na divokom západe, keď jeden z kovbojov v salóne už príliš veľa prehral a nemal čím zaplatiť.
Našťastie, Viktorovia nechceli riskovať, že by sa ulice zmenili na kovbojku. Nechceli takisto riskovať, že by sa do ich pokru (ktorý je viac-menej len o nich dvoch) zapojili aj masy. Zrejme predstava ulíc plných nepokojov a možno aj násilia ich odradili ísť až na "nože" a namiesto toho sa akoby švihnutím zázračného prútika dohodli. Na tom, kedy si to rozdajú "po demokraticky", teda v predčasných parlamentných voľbách. Viktorovia si tak vypli "komplikátory", ktoré im bránili doteraz nájsť dátum volieb. Rivali si to dohodli na 30. septembra, v každom prípade si dali čas, aby si mohli nazbierať ďalšie esá. Do rukávov?

Pavel Achs, vedúci zahraničného oddelenia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:10