StoryEditor

Ako vyrobiť škandál

13.09.2006, 00:00

Dievčina mala ísť na štátnice na fakultu Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, no strach jej to nedovolil. Vymyslela si preto výhovorku, ktorá skutočne stojí za to! Dvaja výrastkovia s vyholenými hlavami ju akože napadnú, pretože hovorila do telefónu po maďarsky, ukradnú jej náušnice, prinútia ju vyzliecť si blúzku a napíšu na ňu "Maďari za Dunaj". Čo však nezistí polícia?
Nápis na tričko bol vyhotovený samotnou 23-ročnou študentkou Hedvigou M., ktorú akože extrémisti napadli. Ani krvavé fľaky na jej oblečení nemohli podľa polície vzniknúť brutálnym útokom "krvilačných skínheadov" - jednoducho jej počas stresových situácií krváca nos a vynaliezavá študentka to využila. A do tretice ju usvedčuje aj obálka s dokladmi, ktorú si sama dala poslať, lebo policajní experti na základe DNA zistili, že poštovú známku navlhčila vlastnými slinami.
Áno, pomerne originálny spôsob ako "blicovať" zo školy, ale čo všetko sa na tento "fyzický útok" na našich maďarských spoluobčanov nabalilo? Verejne sa doma aj vo svete začalo hovoriť, že na južnom Slovensku nevedia vedľa seba Slováci a Maďari žiť. Situáciu viacerí slovenskí a maďarskí politici označovali za vážnu - napätie medzi oboma národnosťami sa dalo krájať. Niektorí skandovali na futbalových štadiónoch, iní obviňovali Jána Slotu a SNS, že za to môže. SMK okamžite kritizovala vládu, že nereaguje dostatočne - k čomu sa pridávali aj hlasy z Európskeho parlamentu.
Keby si toto všetko dievčina predtým uvedomila, predpokladám, že na tie štátnice by šla. Urobila však obrovský prešľap, lebo nech by to malo akékoľvek následky - s odnedávna citlivou otázkou neznášanlivosti medzi Slovákmi a Maďarmi (nech ich rozdúchal ktokoľvek alebo čokoľvek) sa takto nežartuje!

Slávka Habrmanová, redaktorka domáceho oddelenia Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:59