StoryEditor

Biznis is easy, tender is dead

28.12.2005, 23:00
Každý rok sa na Slovensku v rámci verejného obstarávania "rozdajú" desiatky miliárd korún zo štátneho rozpočtu. Príbeh o tom, ako štát cez transparentné verejné súťaže šetrí peniaze daňových poplatníkov a pomáha rozvoju súkromného sektora, však nie je zďaleka bez poškvrny.

Každý rok sa na Slovensku v rámci verejného obstarávania "rozdajú" desiatky miliárd korún zo štátneho rozpočtu. Príbeh o tom, ako štát cez transparentné verejné súťaže šetrí peniaze daňových poplatníkov a pomáha rozvoju súkromného sektora, však nie je zďaleka bez poškvrny. Tendre na úradoch až priveľmi často pripomínajú frašku. Ministerstvo vypíše súťaž na dodávku automobilov. Pravidlá hry nastaví tak, že sa nik neprihlási. Keďže autá zrazu potrebuje čím skôr, rozhodne sa nezdržiavať zbytočne ďalšou verejnou súťažou a dodávateľa vyberie priamym zadaním. Zákon pre tento prípad pozná čarovný termín -- časová tieseň. Všetko by bolo fajn. Biznis by bežal dobre namazaný profitom na linke zadávateľ -- dodávateľ, keby si ich občas nevšimli novinári -- výsledkom toho sú "mediálne ataky" a prípadný (ne)dobrovoľný odchod osoby za verejné súťaže zodpovednej, ako sa stalo v týchto dňoch na ministerstve vnútra. Alebo si na ne posvieti Úrad pre verejné obstarávanie -- výsledkom sú miliónové pokuty.
Ďalším možným scenárom je nastavenie pravidiel súťaže tak, aby vopred vyradili "neželaných" konkurentov vybranej firmy. Firma, ktorá chce postaviť školu za pár miliónov, musí deklarovať miliardové obraty. Je to byrokracia? Šikanovanie? Alebo len ďalšia selekcia podnikateľov? Ministerstvá sa bránia, že všetky spomínané postupy sú legálne a prihranie zákazky spriaznenej firme je len zhodou okolností -- veď Slovensko je také malé a každý s každým sa pozná. Len množstvo podozrení je čoraz väčšie, než malé. Možnosti zadávateľov logicky vyúsťujú do množstva námietok smerovaných na Úrad pre verejné obstarávanie -- ročne ich dostáva poldruha tisíca. Veľké množstvo tvoria neopodstatnené sťažnosti, keď jediným argumentom firmy je, že jednoducho nevyhrala. Stále je tu však viac než polovica námietok vyhodnotených ako oprávnených.
Tiene nad korupciou by mala odstraňovať polícia. Paradoxne práve rezort vnútra je často spájaný s pochybnosťami pri tendroch. Pre politikov by chronicky známe problémy mali byť výzvou. Téma -- ako menej šikanovať podnikateľov a občanov, ako im zjednodušiť život a odstraňovať administratívne bariéry, by volebnému roku pristala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:14