StoryEditor

Sakura a Topol

09.01.2007, 23:00

Kvitnú čínske čerešne - sakury a Mirek Topolánek znova mieri do parlamentu v Snemovnej ulici pod Pražským hradom, aby získal dôveru svojej vláde. Keby to bolo vlani, po júnových voľbách, všetci by tlieskali. A čo si počneme teraz, v januári 2007? Zbláznilo sa počasie aj politika. Našťastie, iba málo.
Keď aj premiér tipuje svoje šance na päťdesiat ku päťdesiat, nie je v tom veľa nádeje. Ale nepredbiehajme dejiny. Nevieme, aké "nákupy" má jeho kamarát a poradca v jednej osobe Marek Dalík ešte v zálohe. Tejto strakatej vláde sa neposmievajme ešte z iného dôvodu: kto vlani v septembri tušil, že "vláda Topolánek 1" bude vládnuť ešte aj v roku 2007? A ona naozaj vládla: vyhádzala desiatky ľudí z ministerstiev, schválila mnohomiliardové zmierenie s investičnou skupinou Nomura, po prvýkrát vetovala dohodu v centrále EÚ v Bruseli... Aj táto koalícia Čunek (KDU-ČSL) - Topolánek (ODS) - Bursík (Zelení), aj keď bez dôvery, môže vegetovať v Strakovej akadémii na brehu Vltavy.
Táto "vláda Topolánek 2" (v podstate) je veľmi dobre poskladaná a má (v podstate) veľmi dobrý program. Napriek tomu by azda bolo lepšie, ak by dôveru nedostala. Prečo? Nič zásadné by totiž v parlamente nepresadila. Videli sme v posledných rokoch nastokrát, ako je zradné a vrtkavé vládnutie s maličkou väčšinou v snemovni. Topolánek nemá na to, aby presadil plánované reformy a zákony, zaručene ani ten jeden jediný hlas nad tú povestnú stovku.
Že sa práve cez pád "Topolánka 2" dostane česká scéna k predčasným voľbám - teda k tomu najčistejšiemu riešeniu povolebného patu - verí iba pár idealistov. Aj "vlnobitie názorov" vnútri Občianskodemokratickej strany sa robí veľmi ľahko, keď vietor fúka smerom na predsedu Topolánka.
Pozbierajú rebeli v ODS dostatok odvahy na skutočnú vzburu, ktorá môže po čase zmietnuť aj ich samotných? Keď dnes už bývalý predseda sociálnych demokratov Stanislav Gross odstraňoval Vladimíra Špidlu, bola obľuba ČSSD medzi voličmi takmer na nule a zmena vo vedení strany bola pochopiteľná. Verí dnes Pavel Bém, pražský primátor a azda najvýznamnejší líder ODS po Topolánkovi, že by sa mu v úlohe " otcovraha" podarilo dostať svoju stranu nad súčasné voličské preferencie?
Buďme radi, že prezident Václav Klaus vládu "Topolánek 2" konečne vymenoval. Je len veľká škoda, že nie je leto 2006.

Petr Kamberský, komentátor Hospodářskych novín, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., www.ihned.cz/kambersky

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Schröder ľutuje výroky 02 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyšetrovanie sa skončilo 03 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vírus SARS nebezpečný ako antrax
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:00