StoryEditor

Rekordné zisky spoločnosti Nvidia priťahujú pozornosť investorov

19.11.2021, 09:58
Nedostatok počítačových čipov zaznamenalo viac ako 100 priemyselných odvetví.

Spoločnosť Nvidia sa stala siedmou najhodnotnejšou na svete. Jej potenciál stúpa úmerne s globálnym rastom nedostatku čipov. V dnešnom svete sú tieto komponenty kľúčové v mnohých produktoch.

Nedostatok počítačových čipov zaznamenalo viac ako 100 priemyselných odvetví. Tvrdiť však, že za výbornými výsledkami stojí iba vysoký dopyt po čipoch by bolo príliš jednoduché. Hospodárenie spoločnosti ovplyvňuje viac faktorov a ešte vyšší nárast môžeme čakať aj v roku 2022.

Dopyt po hrách

Gaming biznis narástol aj počas pandémie, keďže ľudia museli vďaka opatreniam zostať doma. Nvidia si pripísala rekordný nárast, jej príjmy z tohto segmentu boli vo výške 3,221 miliardy dolárov, čo je medziročný nárast o 42 %. Firma tak prekonala pôvodnú predikciu 3,138 miliardy USD.

Ďalším segmentom, ktorý bol poháňaný výsledkami pandemických opatrení je Professional Visualization. Čoraz viac organizácií prestupuje na hybridný systém práce a práve Nvidia v tomto segmente prináša riešenia pre takýto spôsob práce.

Tímy dizajnérov potrebujú komplexné riešenia a hľadajú virtuálne platformy, ktoré im pomáhajú pri zdieľaní ich práce v reálnom čase. Práve Nvidia začala ťažiť z príležitosti hybridnej práce na trhu a tržby z Professional Visualization dosiahli 577 miliónov dolárov.

To prinieslo medziročný nárast o 144 percent, ktorý predstihol očakávaný výsledok 533 miliónov dolárov. Čo sa týka budúceho vývoja, tak počet ľudí a firiem, ktorí hľadajú stále nové riešenia, či už v hracom priemysle alebo vo forme zdieľania práce, bude bezpochyby stúpať.

Investing.com

​Výkon spoločnosti Nvidia Corporation za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Rast kryptomien nepomohol

Naopak, z prudkého nárastu digitálnych mien Nvidia napriek ambíciám neprofitovala. Firma začala vyrábať čipy špecificky zamerané na profesionálov v oblasti kryptomien s názvom CMP.

Avšak predaj CMP za posledné obdobie klesal až o 60 percent na sumu 105 miliónov dolárov. Predikcia zisku vo štvrtom štvrťroku je tak veľmi nízka. Pozitívne je, že sa to nepodpísalo na celkovom výsledku čipového výrobcu.

Bezkonkurenčný líder

Nvidia sa tak po poslednom zverejnení výsledkov dostala ďaleko pred svojich konkurentov. Vykázala až 130 percent nárast a jej trhová kapitalizácia sa vyšplhala na 753,87 miliardy dolárov. Jej pozícia lídra výrobcu kľúčových komponentov potrebných pre rýchlo rastúce technológie, ako sú cloud computing, AI, robotická automatizácia, gaming, výpočtová technika a ťažba kryptomien, vyniesla firmu na vrchol.

Hodnota akcií je aktuálne druhou najvyššou v skupine NYFANG+ po Tesle. A týmto spoločnosť Nvidia nekončí. Jej budúci vývoj bude ovplyvnený gigantom Facebook, ktorý nedávno ohlásil veľkolepé plány v budovaní metaverse. Očakáva sa totiž, že práve Nvidia bude kľúčovým dodávateľom v tomto projekte zameranom na virtuálnu realitu.

Komentár hlavnej analytičky ProfitLevel Lucie Žárskej

01 - Modified: 2023-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Cena zlata má aktuálne namierené vyššie 02 - Modified: 2023-02-08 16:10:30 - Feat.: - Title: Meď má „našliapnuté“ medzi top investície medzi komoditami 03 - Modified: 2023-02-03 08:26:43 - Feat.: - Title: Európska centrálna banka sa chystá zvyšovať úroky 04 - Modified: 2023-01-27 15:47:26 - Feat.: - Title: Tesla plánuje expanziu 05 - Modified: 2023-01-19 15:58:25 - Feat.: - Title: Microsoft bude prepúšťať zamestnancov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:23