StoryEditor

Vianoce už prišli...

22.11.2005, 23:00
...tak sa spieva v jednej z donekonečna opakovaných televíznych reklám, ktorú poznáme spred dvoch, troch a možno aj piatich či dokonca desiatich rokov. Nie, nemám nič proti televíznym reklamám, ale náznak skorého príchodu Vianoc bezpečne poznám podľa celkom iných symptómov.

...tak sa spieva v jednej z donekonečna opakovaných televíznych reklám, ktorú poznáme spred dvoch, troch a možno aj piatich či dokonca desiatich rokov. Nie, nemám nič proti televíznym reklamám, ale náznak skorého príchodu Vianoc bezpečne poznám podľa celkom iných symptómov. V super- a hypermarketoch sa začali predávať výbušniny, ktoré kedysi ktosi v návale neodôvodneného optimizmu nazval "zábavnou" pyrotechnikou. Autor tohto názvu mal pravdepodobne vážne problémy so sluchom. Nevidím totiž skutočne nič zábavné na ohlušujúcich výbuchoch, ktoré pomaly, ale isto začínajú otriasať našimi sídliskami. Viem, že oficiálne sú podobné zvukové efekty zakázané, ale ako vravieval môj nebohý svokor: kde niet žalobcu, niet ani sudcu. Nepočul som o prípade, že by poriadkové zložky skutočne niekoho prichytili pri odpaľovaní pirátov a iných "zábavných" výbušnín. Márne si lámem hlavu, prečo máme také militaristické sklony vyjadrovať svoju radosť hlukom. Predaj výbušnín je zrejme dobrým obchodom a v našej spoločnosti mu preto neslobodno brániť. V tom, zdá sa, je dilema nezodpovedne chápanej slobody. Obchodník môže slobodne predávať, fafrnkovia môžu slobodne strieľať a ja sa môžem slobodne sťažovať, že mi to prekáža. Lenže kto posúdi čia sloboda stojí na vyššom stupni a má takpovediac prednosť?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:46