StoryEditor

Komentár HN: Dvojradové dejiny

21.08.2006, 00:00

Periodizácia dejín Československa, ktorú ma doma naučili, bola "trochu" odlišná od tej oficiálnej. Prvá kapitola mala názov Od monarchie po Masaryka. Tá druhá Od Tisa po Gottwalda. Tretia časť mala názov V tieni šibeníc a gulagov a tá ďalšia Od Novotného po okupáciu. Poslednou kapitolou v rodinnej učebnici vlastivedy bola tá, ktorá ma informovala o dôsledkoch Augusta 1968 - Nenormálna normalizácia.
Otec mojej mamy tento systém nazýval "Dvojradové dejiny" - v nebezpečnom prostredí sme chodili v názorovom saku pekne "pozapínaní" na dva rady gombíkov, medzi svojimi ležérne uvoľnení. Vďaka tomu sme my, čo sme mali v hlave Dvojradové dejepisy, asi ľahšie chápali "logiku" doby, ktorá nastala nástupom garnitúry Gustáva Husáka, ale aj o dvadsať rokov neskôr.
V rámci ošiaľu Pražskej jari však mnohí pozabudli na to, že udalosti rokov 1967 - 1971
sa zrodili vo februári 1948. Že medzi reformátormi komunizmu boli aj tí, ktorí boli strojcovia krvavej kolektivizácie, cynického znárodňovania či tragického vybavovania si účtov medzi členmi prvej generácie českých a slovenských komunistov. A práve oni niesli plnú zodpovednosť za tragiku 50. rokov a následného sociálneho marazmu.
Okupácia v auguste 1968 a nasledujúca exkomunikácia budovateľov socializmu s ľudskou tvárou na okraj spoločnosti urobila z mnohých nezaslúžených martýrov. Na staršie zlo, čo mali na rováši, sme akosi u nich pozabudli a stali sa pre nás disidentmi v tom najširšom zmysle slova.
Horšie a paradoxné sa však stalo neskôr. Títo niekoľkokrát reinkarnovaní budovatelia viacerých nových spoločenských poriadkov sa po roku 1990 spolčili s tými, čo spomínali na radostné časy Slovákštátu a spoločne "pridali svoju ruku k dielu" aj po roku 1990. Veľa z nich sa zviezlo na mytológii o Pražskej jari a až na čestné výnimky títo "šesťdesiatosmičkári" narobili viac škody ako osohu.
Síce už takmer jedna generácia nemusí pestovať systém dvojradového dejepisu, ale o to viac sme náchylní podliehať historickým mýtom. Čo je horšie, produkujeme čoraz viac takých, čo sú ani o nie takej veľmi dávnej minulosti. Medzi ne patrí aj August 1968 a čo potom nasledovalo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:29