StoryEditor

Kto chce obchodovať s pôdou?

20.06.2005, 00:00
Po článkoch o technologickom komplexe vo Vajnoroch prišiel autor v komentári Kto škodí projektu CEPIT k záveru, že mu škodia "niektorí mestskí úradníci". Z kontextu je jasné, že tí, ktorí mu škodia, sedia na magistráte. Nič nové pod slnkom... Novým pohľadom by možno bola snaha objektívne posudzovať "škodcov" projektu. Sú to naozaj tí, ktorí sedia na magistráte a v súlade s Lisabonskou stratégiou EÚ, národným programom Minerva, túto investíciu plne podporujú a vytvárajú reálne podmienky na jej realizáciu, alebo je to starostka mestskej časti Vajnory, ktorá robí všetko pre to (vrátane mediálneho očierňovania predstaviteľov hlavného mesta, obosielania všetkých zainteresovaných organizácií, ktoré sa vyjadrujú k územnoplánovacej dokumentácii a pod.), aby táto investícia v Bratislave nebola?

Ad: Kto škodí projektu CEPIT, HN 16. 6. 2005
Po článkoch o technologickom komplexe vo Vajnoroch prišiel autor v komentári Kto škodí projektu CEPIT k záveru, že mu škodia "niektorí mestskí úradníci". Z kontextu je jasné, že tí, ktorí mu škodia, sedia na magistráte. Nič nové pod slnkom... Novým pohľadom by možno bola snaha objektívne posudzovať "škodcov" projektu. Sú to naozaj tí, ktorí sedia na magistráte a v súlade s Lisabonskou stratégiou EÚ, národným programom Minerva túto investíciu plne podporujú a vytvárajú reálne podmienky na jej realizáciu, alebo je to starostka mestskej časti Vajnory, ktorá robí všetko pre to (vrátane mediálneho očierňovania predstaviteľov hlavného mesta, obosielania všetkých zainteresovaných organizácií, ktoré sa vyjadrujú k územnoplánovacej dokumentácii a pod.), aby táto investícia v Bratislave nebola? Starostka totiž vlastníkovi pozemkov ponúka, aby investíciu postavil na iných pozemkoch, ktoré nepatria jej ani Vajnorom a ktoré sú čiastočne v súkromných rukách. Ak by takáto "výmena" pozemkov, o ktorej hovorí starostka, pripadala do úvahy, súčasného vlastníka a záujemcu o výstavbu inovatívneho parku CEPIT by stála podľa jeho prepočtov 500 až 700 miliónov korún. Na takúto "výmenu" predsa nepristúpi žiadny triezvo uvažujúci podnikateľ. To radšej nepostaví nič a svoju investíciu ponúkne susednej Viedni.
Autor komentára sa opiera o Vajnorčanmi prezentované spochybňovanie reálnosti 400-miliónovej euroinvestície. Ak by to tak naozaj bolo, Vajnory by predsa iniciatívne nehľadali iné umiestnenie "nereálnej" investície. Redaktor kladie otázku, či nejde o snahu obchodovať s pôdou. Otázka je priestorom na ďalšie uvažovanie, ale s podotázkou -- kto chce s pôdou obchodovať? Ten, kto ju má a prezentuje vôľu na nej budovať technologický park, alebo ten, kto ponúka na výmenu cudziu pôdu?
Smerný územný plán hlavného mesta SR Bratislavy sa prijal v období, keď platili iné pravidlá a názory na využitie ornej pôdy a keď de facto, územie, ktoré v územnom pláne nebolo definované inak, dostalo prívlastok "orná pôda". Kde by tento štát zobral dotácie, ak by sa všetka pôda, označená za ornú, mala využívať na poľnohospodárske účely? Kde berie autor komentára istotu, že zámeru postaviť CEPIT škodia mestskí úradníci? Podnikatelia nie sú naši nepriatelia!

Stanovisko redakcie: V článkoch o CEPIT-e sme neoznačili podnikateľov za nepriateľov a nevyplynulo to ani z ich kontextu. Naopak, projekt považujeme za dobrú myšlienku. Otázkou však je, či sa presadzuje vhodným spôsobom a profesionálne. Veď názorové rozdiely zástupcov CEPIT-u a samosprávy Vajnôr skôr prehĺbilo ako zblížilo aj nedávne ich stretnutie. A napokon, ak na magistráte mesta považujú prípadnú diaľnicu za bariéru, ktorá by chránila neďalekú prírodnú rezerváciu Šúr od vplyvov tohto technologického komplexu, tak je to dôvod na pochybovanie o profesionálnom zvládaní tejto agendy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:52