StoryEditor

Názor: Globálne problémy a ruský rozum

18.07.2006, 00:00

Všetci očakávali, že na summite G8 v Petrohrade si vyspelé krajiny "podajú" Rusko. Na ľadopád kritiky bol vnútorne pripravení aj prezident Vladimir Putin, ktorý zvykne hovoriť o "dvojitých štandardoch", ale aj líder opozície Michail Kasjanov, ktorý povedal, že Rusko treba vnímať ako "normálnu demokratickú krajinu". Kritizovať ju je možné, ale bez "poučovania a veštenia".
Podobne boli naladení aj obyčajní občania. Sociologický výskum VCIOM, ktorý sa uskutočnil pred summitom, poukázal na to, že 24 % obyvateľov chce, aby mocní Ruska počúvali kritiku zo zahraničia, 26 % sa prikláňalo k tomu, aby decízna sféra na kritiku buď nejako reagovala, alebo aby prípadne protestovala proti zasahovaniu do vnútorných záležitostí. Je zaujímavé a asi to o niečom svedčí - témy, o ktorých si Rusi myslia, že by sa malo o nich diskutovať, boli takmer totožné s oficiálnym programom summitu G8.
Na prvom mieste (48 % opýtaných) bol boj proti medzinárodnému terorizmu. Na druhú priečku (33 % respondentov) sa dostalo riešenie medzinárodných problémov. Čo Rusov vôbec netrápi, je riešenie problémov medzinárodného obchodu (8 %). Obyvateľstvo je pritom ľahostajné nielen k výrokom Georgea W. Busha, ale aj gruzínskeho prezidenta Michaila Sakaašviliho (ide o kauzu pozastavenia importu gruzínskeho vína, destilátov a minerálok do Ruska, ktoré vláda v Tbilisi asi vníma ako reciprocitu za "neposlušnosť" voči Kremľu). Je to aj preto, lebo 92 % obyvateľov pravdepodobne nepovažuje vstup Ruska do WTO za problém.
Vo výskume verejnej mienky bola jedna zaujímavá otázka.
Čo by sa stalo, ak by Rusko vylúčili z G8? Odpovede na negatívne formulovanú otázku "potešia" tých politikov, ktorým môže niečo podobné napadnúť. Niečo viac ako tretina Rusov si myslí, že "niečo podobné" by Rusko prežilo. Pätina sa prikláňa k názoru, že by to nemalo vplyv na postavenie Ruska vo svete. Podobný podiel respondentov si však myslí, že by to veľmi poškodilo medzinárodné postavenie Ruska. Na otázku nevedelo odpovedať 16 % opýtaných. Hoci to znie paradoxne, 7 % obyvateľov by vylúčenie Ruska z klubu najsilnejších krajín sveta považovalo za užitočné. Verejná mienka je verejná mienka, nič sa s tým nedá robiť. Zo spočítania a vyhodnotenia odpovedí na túto otázku teda vyplýva, že viac ako polovica obyvateľov Ruska je ľahostajná k tomu, či krajina je alebo nie je členom prestížneho klubu G8.
Nie nezaujímavé je aj to, že pri pozitívne štylizovanej otázke si 67 % opýtaných myslí, že Rusko má byť členom G8. Popularita prestížneho klubu pritom stúpa - v minulom roku sa k tejto odpovedi prikláňalo len 58 % opýtaných.
Z výskumov verejnej mienky, ale aj zo spoločenských nálad v Rusku je zrejmé, že nielen mocenská elita, ale aj obyčajní obyvatelia sú za rozvoj vzťahov s inými krajinami pri riešení takých problémov ako terorizmus, energetická bezpečnosť, infekčné ochorenia, prírodné a technologické katastrofy. Sú za prijatie spoločných rozhodnutí pri riešení kľúčových problémov ľudstva. Boli by však radi, aby pri tom mohli Rusi či Rusko v medzinárodnom kontexte využívať aj "vlastný rozum".

Autorka je spolupracovníčka HN v Moskve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:17