StoryEditor

Prijme Brusel ružu?

26.02.2007, 23:00

Členské štáty Európskej únie sa vzbúrili proti Bruselu. Odmietajú, aby im prikazoval, či môžu alebo nie pestovať geneticky modifikované (GM) plodiny. Hoci už trikrát prehral s jednotlivými členmi EÚ hlasovanie o národných zákazoch pestovania geneticky zmenených plodín, k jedinej povolenej - kukurici, možno pribudnú ďalšie. Onedlho by mala Európska komisia rozhodnúť o tom, či povolí dovoz aj "umelých" kvetín. Páni by potom mohli darovať svojim vyvoleným napríklad geneticky zmenené (modré) karafiáty.
Minulý týždeň ministri životného prostredia štátov EÚ odmietli návrh komisie zrušiť národný zákaz pestovania GM kukurice v Maďarsku. Podobne predtým skončili už dve hlasovania. Väčšina členov spoločenstva sa tým postavila proti biotechnologickým lobistom a Svetovej obchodnej organizácii. Okrem Maďarska národný zákaz pestovania GM rastlín už prijalo aj Rakúsko, Poľsko a Grécko. Slovensko podporilo maďarský zákaz. Rovnako sa k tomu postavilo aj Česko. Nečakane. Veď upravenú kukuricu naši západní susedia pestujú na čoraz väčšej ploche. To isté však platí aj o nás. Na Slovensku vlani farmári obsiali touto kukuricou 30 hektárov. Tento rok sa bude pestovať na oveľa väčšej ploche.
Naše ministerstvo životného prostredia je za to, aby členské štáty mohli samostatne rozhodovať, či a do akej miery budú používať na svojom území GM plodiny. "Každá krajina nech zodpovedá za seba," odôvodnil minister Jaroslav Izák podporu Maďarsku. Rezort podľa neho analyzuje mieru rizík pestovania a využívania týchto plodín, ale svoj národný zákaz Slovensko tak skoro asi neprijme.
Väčšina štátov EÚ je za zachovanie národných zákazov využívania geneticky upravených plodín. Povolí komisia dovoz a pestovanie ďalších GM plodín, vrátane modrého karafiátu, keď väčšina krajín je proti? A tak sa členské štáty v tejto "genetickej reality šou" Bruselu pýtajú: Prijmeš našu ružu? Aká bude jeho odpoveď? Dá prednosť karafiátu?

Vladimír Turanský, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:26