StoryEditor

Pozor na silácke recepty

02.08.2005, 00:00
Po nedávnej sérii teroristických útokov možno pozorovať nebezpečnú radikalizáciu názorov na to, aké metódy použiť v boji proti islamskému fundamentalizmu. Snahy o podrobný rozbor príčin, potrestanie individuálnych vinníkov v rámci vlády zákona, ako aj pokusy o nájdenie a zničenie konkrétnych teroristických buniek prehlušuje silácka rétorika.

Po nedávnej sérii teroristických útokov možno pozorovať nebezpečnú radikalizáciu názorov na to, aké metódy použiť v boji proti islamskému fundamentalizmu. Snahy o podrobný rozbor príčin, potrestanie individuálnych vinníkov v rámci vlády zákona, ako aj pokusy o nájdenie a zničenie konkrétnych teroristických buniek prehlušuje silácka rétorika. Vinní nie sú vraj len islamskí renegáti, ale celý islam. Už vraj tým, čo hlása a v čo verí, je živnou pôdou pre násilie voči západnej kultúre. Čoraz častejšie možno počuť názory, že islamskí prisťahovalci v Európe sú neasimilovateľní; buď teda nech sa asimilujú, alebo nech odídu.
Možno preto, že žijeme v Európe, ktorá má za sebou obrovskú históriu masového vraždenia a čistiek, nemali by takéto názory prejsť bez povšimnutia. Ak by sme prijali tézu, že je kriminálny celý jeden civilizačný okruh, potom by nám nezostalo nič iné ako prijať radikálne opatrenia založené na princípe kolektívnej viny. Jedným z nich by nepochybne musel byť zákaz islamu v Európe, ako aj zastavenie prisťahovalectva ľudí, ktorí sa k nemu hlásia. Zvážme dôsledky. Zničenie islamu by sa dalo dosiahnuť len ťažkou represiou. Boli by ľudia, ktorí by sa aj naďalej k nemu hlásili, napríklad internovaní v koncentračných táboroch, prípadne vyhostení? A keby sa Európa "vyčistila", uzavreli by sa nepriepustne hranice s islamskými krajinami? Prijatie radikálnych opatrení by vyvolalo reakciu v islamských krajinách, ktoré by mohli odmietnuť napríklad vyvážať na Západ ropu. Západ vôbec nie je pripravený na ekonomický šok, ktorý by to vyvolalo. Nehovoriac o tom, že moderná trhová ekonomika je globálny systém, ktorý by sa v prípade takých radikálnych krokov mohol zrútiť.
Aj preto počuť názory, že kým určité obmedzenia voči moslimom, ktorí už žijú medzi nami, ako aj budúcim možným prisťahovalcom, môžu byť namieste, lepšie by bolo, keby Západ islamské krajiny takpovediac "pozápadnil". Pretože konať tak s pomocou drobnej politickej práce a "oplodňovania" našimi hodnotami je zdĺhavé, Západ by mal viac počúvať amerických neokonzervatívcov a usilovať sa šíriť demokraciu silou. Prinajmenšom do tých krajín, ktoré predstavujú pre nás najväčšie nebezpečenstvo.
Problém je v tom, že silou možno meniť rýchlo len politické režimy. Meniť tak kultúru je projekt na dlhé roky a s veľmi neistým výsledkom. Plošná modernizácia islamského sveta s pomocou okupácie by bola aj veľmi nákladná. Násilná "prevýchova" islamského sveta by sa dala len ťažko uskutočniť bez poškodenia demokracie v samotných západných krajinách. Ľudské a občianske práva, ako aj vláda zákona, sú dnes synonymami demokracie. Ich šírenie pomocou akéhosi nového imperializmu v sebe skrýva paradox: je v zásadnom rozpore s tým, čím sa stal moderný Západ hodnotovo, takže len ťažko by sa dal uskutočniť bez odporu v demokraciách, ktoré by sa ujali "misionárskej" úlohy. Prekonať tento odpor by sa dalo len za cenu ignorovania niektorých demokratických pravidiel alebo dokonca ich dočasného obmedzenia.
Ľudia, ktorí odporúčajú v boji proti terorizmu riešenia silou, by si mali uvedomiť, že to môže vyústiť do nových holokaustov, koncentračných táborov alebo masových vyháňaní. Ignorujú skutočnosť, že islamské siete pripomínajú mafiu, ktorá je rozlezená v tele väčšieho organizmu, ktorý ju nemusí za každú cenu schvaľovať. Najmasovejší novodobý islamistický teror nezažil Západ, ale Alžírsko, kde na konci 20. storočia fundamentalisti povraždili desaťtisíce umiernených vyznávačov islamu. Proti mafii by sme určite nebojovali tým, že Palermo zrovnáme so zemou.
Sú aj názory, že radikálne opatrenia by mohli byť len dočasné a západné demokracie by ich zvládli. Vraj sme vo vojne. Keby sa problém "vyriešil", vrátili by sme sa k plnej demokracii. V skutočnosti by sa Západ mohol ľahko stať nevyliečiteľným pacientom. Práve o to ide fundamentalistom. Želajú si, aby sme v panike prijali opatrenia, ktoré by zničili toleranciu a demokratického ducha, ktorý im pripadá neznesiteľný, ale ktorý zároveň robí civilizáciu zo Západu príťažlivou pre celý zvyšok sveta. Zvíťazíme nad nimi iba vtedy, keď si udržíme hodnoty, na ktorých naša civilizácia dnes stojí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:44