StoryEditor

Komentár HN: České dočasno

15.08.2006, 00:00

Tak to predsa len dokázali. Našim lepším, šikovnejším a starším českým bratom sa podarilo po viac ako dvoch mesiacoch dostať sa z politickej šlamastiky. Naťahovačky medzi Jiřím Paroubkom a Mirkom Topolánkom vyriešil prezident Václav Klaus. Keďže sa parlamentné strany nevedeli pohnúť z miesta a snemovňa zostala zablokovaná, prišiel prezident s návrhom dočasného šéfa snemovne. Lídri strán na návrh pristali.
Včera si zvolili sociálneho demokrata Miloslava Vlčka za dočasného predsedu dolnej komory parlamentu. To, že bude iba dočasný, sľúbil Vlček hneď dvakrát. Pred voľbou i po nej. Všetko je to však iba dohoda a vec cti. Ak by sa však chcela ČSSD stavať na zadné a opäť rozdúchavať plamene, dostať Vlčka z kresla bude viac ako komplikované, ak nie nemožné. Čo ak sa Paroubkovi znepáči vláda, ktorú Topolánek zostaví z členov ODS a nestraníckych odborníkov ? Čo ak ČSSD súhlasila s plánom prezidenta iba preto, aby dočasný predseda parlamentu mohol neskôr poveriť Paroubka zostavením vlády. To všetko by sa nemalo stať, ale čo ak?
To, že úmysel sociálnych demokratov nemusí byť najčistejší, dokazuje aj fakt, že o kreslo šéfa snemovne sa neuchádzal sám Jiří Paroubek. Prezident Klaus môže byť zatiaľ spokojný. Podarilo sa mu zostať verným tradíciám Hradu a v kritickej chvíli českého národa zasiahol takmer ako seriálový MacGyver. Líder zelených Martin Bursík však už poukázal na motívy pána prezidenta. Podľa neho robí všetko iba preto, aby si zaistil znovuzvolenie v roku 2008. Práve dve najsilnejšie politické strany ČSSD a ODS by mu v tom mohli výrazne pomôcť. No Klausovi sa nedá uprieť, že ako jediný si počas celého povolebného patu zachoval chladnú hlavu a vedel prísť s riešením prijateľným pre všetkých. Parlament pracuje a predĺžené premiérovanie Jiřiho Paroubka sa možno už dnes skončí. Možno však iba dočasne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:34