StoryEditor

Názor: Svet potrebuje nové inštitúcie

02.06.2006, 00:00
Autor:
Tony BlairTony Blair
Je všeobecná zhoda na tom, že moderný svet sa vyznačuje vzájomnou previazanosťou. Doteraz sme nemali čas naplno pochopiť, ako veľmi sa zmenila medzinárodná situácia.

Je všeobecná zhoda v tom, že moderný svet sa vyznačuje vzájomnou previazanosťou. Doteraz sme nemali čas naplno pochopiť, ako veľmi sa zmenila medzinárodná situácia.
Vzájomná previazanosť znamená, že lokálna kríza sa môže ľahko zmeniť na globálnu. Úplne to rúca tradičný náhľad na národné záujmy. Štáty, dokonca také veľké a silné ako USA, čelia teraz silnému náporu udalostí, ktoré vznikli mimo ich hraníc.
Na spoločnom postupe sa nedohodneme, ak nebude založený na spoločných hodnotách -- slobody, demokracie, tolerancie a spravodlivosti. Sú všeobecne uznávané vo všetkých krajinách, náboženstvách a rasách, aj keď ich neuznávajú úplne všetci ľudia. Môžu inšpirovať a zjednocovať. Potrebujeme medzinárodné spoločenstvo, ktoré bude tieto hodnoty stelesňovať a usilovať sa ich presadiť.
Súčasné celosvetové inštitúcie nie sú vhodné na riešenie problémov, ktorým čelíme. Po druhej svetovej vojne si ľudia uvedomili, že treba vybudovať novú sieť inštitúcií. V tejto novej ére, na začiatku 21. storočia, musíme túto sieť obnoviť.
Medzi stálymi členmi Rady bezpečnosti je Francúzsko, ale nie Nemecko, je Británia, ale nie Japonsko, je Čína, ale nie India. Stálym zástupcom nie je nikto z Latinskej Ameriky či Afriky. V modernom svete nemá žiadnu legitimitu. Ak to bude potrebné, odhlasujme niektoré doterajšie zmeny, ktoré nás môžu doviesť k budúcej dohode.
Právomoci generálneho tajomníka OSN by sa mali posilniť tak, aby mohol Rade bezpečnosti navrhovať opatrenia a riešenia dlhotrvajúcich konfliktov, a v tom by sme ho mali podporovať.
Po druhé, týka sa to Svetovej banky a MMF. Sú niektoré argumenty na spojenie týchto inštitúcií a v každom prípade existuje mnoho argumentov na ich reformu.
Po tretie, bolo by vhodné ustanoviť medzinárodný systém bezpečného obohacovania jadrového paliva. Medzinárodná agentúra pre jadrovú energiu by riadila medzinárodnú uránovú banku, ktorá by zabezpečila spoľahlivé dodávky paliva krajinám využívajúcim jadrovú energiu bez toho, aby každá krajina musela vyrábať svoje vlastné palivo.
Po štvrté, skupina G8 by sa mala štandardne stretávať vo formáte G8 + 5, ako sa to robí už teraz neoficiálne. Ďalej potrebujeme agentúru OSN pre životné prostredie.
Uznávam, že dosiahnutie týchto zmien bude veľmi náročné. Hlavnou prekážkou bude, že pri vytváraní efektívnejších medzinárodných inštitúcií sa jednotlivé štáty budú musieť vzdať časti svojej suverenity.
Pokiaľ ide o idealizmus, za deväť rokov v úrade predsedu vlády sa zo mňa nestal väčší cynik. Iba som čoraz viac presvedčený, že rozdiel medzi zahraničnou politikou založenou na hodnotách a zahraničnou politikou založenou na záujmoch sa stráca. Globalizácia plodí vzájomnú previazanosť. Vzájomná previazanosť plodí nutnosť spoločného systému hodnôt, aby mohol svet fungovať. Inými slovami, idealizmus sa mení na reálnu politiku.
Vedú nás hodnoty, ktoré vyznávame. Aby to fungovalo, musíme premýšľať dopredu a konať rýchlejšie na obranu týchto hodnôt. Dá sa to nazvať aj progresívnou prevenciou. Existujú na to dobré dôvody, ktoré môžu spojiť rozdelený svet. Lepší okamih sa nenájde.
Nič z toho neodstráni porážky, nedokonalé riešenia, nedôslednosti a pokrytectvo, ktoré sprevádzajú rozhodovacie procesy v reálnom svete. Znamená to, že najlepšie vlastnosti ľudskej duše, ktoré roky viedli ľudstvo k pokroku, sú i najlepšou nádejou pre budúcnosť sveta.

Autor je britským premiérom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:51