StoryEditor

Vyšehrad bez zmierenia je len ilúziou

14.07.2005, 00:00
Autor:
Tibor  IčoTibor Ičo
Pracovné stretnutie predsedov vlád krajín V4 v Maďarsku potvrdzuje, že regionálne iniciatívy v rámci EÚ nadobúdajú na dôležitosti. Kým však veľkí a silní členovia skúšajú exkluzívne koordinovať svoje záujmy a formulovať ich ako rozhodujúce a záväzné stanoviská v rámci jednotného celku, menší hľadajú legitímne spôsoby, ako sa tejto dominantnosti "sily" vzoprieť.

Pracovné stretnutie predsedov vlád krajín V4 v Maďarsku potvrdzuje, že regionálne iniciatívy v rámci EÚ získavajú na dôležitosti. Kým však veľkí a silní členovia skúšajú exkluzívne koordinovať svoje záujmy a formulovať ich ako rozhodujúce a záväzné stanoviská v rámci jednotného celku, menší hľadajú legitímne spôsoby, ako sa tejto dominantnosti "sily" vzoprieť.
V stredovýchodnom európskom geopolitickom priestore to máme ťažké. Vzájomné vzťahy Slovenska s Maďarskom sú, napriek spoločnej skúsenosti s totalitou a ekonomickou transformáciou, zaťažené nánosom historických animozít. Pocítil to minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan, keď sa v Budapešti pokúšal na záver pondelkového stretnutia predstaviteľov rezortov zahraničia V4 vysvetľovať prekážky brániace dobrým vzťahom s naším južným susedom. Problémy, ktoré ich zaťažujú, sú stále živé. A nič na tom nemení skutočnosť, že sme spolu v jednom bezpečnostnom (NATO) i ekonomicko-spoločenskom (EÚ) systéme, že oba naše národy dnes nesú rovnakú zodpovednosť za spoločnú európsku budúcnosť. Budapešť sa doteraz nedočkala logického vysvetlenia, prečo náš šéf rezortu zahraničia považoval za nutné na stretnutí so slovenskými veľvyslancami v Bratislave kritizovať maďarskú menšinovú politiku. Jednostranné kroky maďarskej exekutívy v mnohých sporných otázkach údajne bránia normalizácii vzťahov medzi susedmi. Pre Česko aj Poľsko, našich partnerov v regionálnej iniciatíve V4, sú vzájomné, historickými krivdami zaťažené slovensko-maďarské vzťahy, trvalým mementom, pripomínajúcim otvorené problémy dlhodobo neriešenej menšinovej politiky. Po nástupe vlády Mikuláša Dzurindu napriek vyhláseniam o novej, priateľskej etape vzťahov s Maďarskom vyjasňovanie sporných otázok nepokročilo. Nepomohlo ani spoločné členstvo v NATO a EÚ. Chýba vecný dialóg, ktorý by riešil všetky otvorené otázky. Žiadne tabu, zakázané zóny či vopred neprijateľné témy vrátane tzv. Benešových dekrétov. Nič také by nemalo zaťažovať priateľstvo dvoch susediacich krajín, hlásiacich sa k Európe. Jedinou možnosťou je uzavretie definitívneho mieru s jasným pomenovaním tých problémov, ktoré bránia Slovensku aj Maďarsku posúvať Európu k reálnej integračnej vízii.
Po roku 1998 sa pre nás iniciatíva V4 stala nástrojom prelomenia medzinárodnej izolácie. Posunuli sme sa z periférie Európy do polohy motora vyšehradskej spolupráce. A hoci je pre Maďarsko tradičným priestorom na rozvíjanie regionálnej spolupráce predovšetkým oblasť Podunajska, s dominantnou úlohou Rakúska a západného Balkánu, regionálna vyšehradská iniciatíva vytvára cennú platformu aj na definitívne vyrovnanie slovensko-maďarských vzťahov. Naši partneri v EÚ by to určite dokázali oceniť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:14