StoryEditor

Reformy? Aj s Marťanom

18.12.2006, 23:00

Keď predseda Občianskodemokratickej strany (ODS) Mirek Topolánek spáli takmer hotovú dohodu so šéfom ČSSD a bývalým českým premiérom Jiřím Paroubkom, vyzeralo to na to, že stratil načisto rozum. Lebo na presadenie reforiem sa mu ponúkala iba vláda závisiaca od hlasu prebehlíka z ČSSD - a jeho partneri Martin Bursík (Zelení) a Jiří Čunek (KDU-ČSL) predsa straníckych odpadlíkov označovali za neprijateľných. Vyzerá to však na to, že šéf ODS rozumie svojim spojencom perfektne: vie, že správny predseda dokáže urobiť čelom vzad v priebehu jednej noci.
V nedeľu už lídri ľudovcov a aj zelených hovorili v televíznych debatách skôr potichučky a pojem "prebehlík" je podľa Martina Bursíka "idiotské slovo". Zásadovosť v ich podaní znamená vyhrať za každú cenu, zober, kde sa len dá. Zdanlivo porazený Jiří Paroubek pomerne pokojne hovorí: To je politický boj. Naznačuje tak, že on vie takisto bojovať. Preto nie je vylúčené, že trojkoalíciu asi podporí "odpadlík" od ČSSD Miloš Melčák alebo aj viac "konštruktívnych poslancov" Paroubkovej sociálnej demokracie. Lenže ešte viac "nekonštruktívnych poslancov" koalície ju môže podraziť.
A keď aj novej vláde nenamydlia schody, tak aká to bude vláda? Je možné, že Čunek s Bursíkom dotlačia Topolánka k ešte väčším ústupkom, než by musela ODS urobiť Paroubkovi. Je už asi zrejmé, že koalícia ODS, Zelení, KDU-ČSL so 101 hlasmi nebude priveľmi stabilná. A je stopercentné, že spolunažívanie zelených liberálov s moravskými konzervatívcami bude, jemne napísané, náročné.
Strakatá koalícia vie, že od počiatku je zašpinená Melčákovým blatom. Preto chce svoju legitimitu obhájiť "reformami". Ak sa ich nepodarí presadiť, vláda vraj abdikuje. Zaujímavá sofistika - čože nám to len pripomína?
Pred viac než rokom vyprovokoval veľký hnev a posmech hromžiaci predseda ČSSD Paroubek, keď na rokovaní vedenia strany kričal: "Zákony dobré pre túto krajinu budem schvaľovať s kýmkoľvek, keby tu pristáli Marťania, tak trebárs aj s nimi!" Trojkoalícia sa týmto očividne inšpirovala. Všetko, čo ich predsedovia v nedeľu hovorili v televízii, si môžeme preložiť do parafrázy tamtej slávnej Paroubkovej vety: Kvôli reformám dobrým pre túto krajinu sa spojíme trebárs aj s Marťanom.

Petr Kamberský, komentátor Hospodářskych novín, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:48