StoryEditor

Komentár HN: Iba tešiť sa z nízkeho dlhu nestačí

26.05.2006, 00:00
Druhá Dzurindova vláda za sebou nechá verejný dlh približne v rovnakej výške, v akej ho jeho prvá preberala od Mečiarovej. V roku 1998 bolo zadlženie štátu 34 percent hrubého domáceho produktu a ku koncu minulého roka bolo iba o pár desatín vyššie. Hoci v peňažnom vyjadrení je štát zadlžený viac, platí, že na okamžité splatenie tejto "sekery" by bolo potrebné použiť približne štvormesačnú produkciu celej slovenskej ekonomiky. A to tak teraz, ako v roku 1998.

Druhá Dzurindova vláda za sebou nechá verejný dlh približne v rovnakej výške, v akej ho jeho prvá preberala od Mečiarovej. V roku 1998 bolo zadlženie štátu 34 percent hrubého domáceho produktu a ku koncu minulého roka bolo iba o pár desatín vyššie. Hoci v peňažnom vyjadrení je štát zadlžený viac, platí, že na okamžité splatenie tejto "sekery" by bolo potrebné použiť približne štvormesačnú produkciu celej slovenskej ekonomiky. A to tak teraz, ako aj v roku 1998.
Hoci na jedného Slováka pripadá vyše stotisícová "verejná" dlžoba, v porovnaní so zahraničím je to dobrý výsledok. Napríklad v Česku sa verejný dlh za posledných osem rokov takmer strojnásobil a starým členským krajinám Európskej únie sa stále nedarí dostať pod úroveň 60 percent z HDP.
Výhodou tohto stavu je, že vláda je menej odkázaná na banky. Ak by si od nich musela požičiavať viac peňazí, tie by jej iste rady požičali a čím viac peňazí by potrebovala, tým vyššie by mohli byť aj úroky. Bankové domy by veľmi jednoducho a pohodlne umiestnili svoje prebytočné zdroje do štátnych dlhopisov. V situácii, keď si menej požičiava štát, zostáva viac peňazí pre obyvateľstvo a podnikateľov. Tí si tak môžu brať úvery za lepších podmienok.
Na to, aby sme sa cítili ako majstri sveta, to však nestačí. Populačný vývoj v najbližších desaťročiach nás núti výšku dlhu nielen udržiavať na stabilnej úrovni, ale pokúšať sa ju postupne znižovať. Čím väčšej časti dlhu sa zbavíme teraz, tým viac a za lepších podmienok si budeme môcť požičať vtedy, keď to budeme skutočne potrebovať. A vývoj pôrodnosti v uplynulých rokoch dáva jasne tušiť, že bez pôžičiek sa nezaobídeme.
Aj preto by ministerstvo financií nemuselo vývoj u nás porovnávať iba s Čechmi. Predvolebná škodoradosť iste mnohých poteší, v konečnom dôsledku však nič nevyrieši. Obom krajinám by viac pomohlo, aby si od seba navzájom vzali príklad, než aby sa porovnávali, kto ako pekne alebo škaredo vyzerá na grafe. Ak totiž zaspíme, o päť rokov to môžeme byť my, koho budú ukazovať ako negatívny príklad.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:27