18.09.2006, 00:00

Deti prestávajú poznať zvieratká. Čím bližšie majú k počítačom a televízii, tým viac sa vzďaľujú od prírody. Sebakriticky musíme priznať, že často to platí aj o dospelákoch. V mnohých domácnostiach je psík súčasťou rodiny, podobne aj mačky, drobné operence, škrečky či korytnačky. Týchto maznáčikov deti poznajú dobre. Ale čo napríklad s kravami? Mnoho detí si myslí, že sú fialové. Lebo existuje jedna taká, mediálna hviezda. Na Slovensku sa síce výskumy o znalostiach prírody a zvierat nerobia, ale v Nemecku zistili, že keď mali deti namaľovať kravu, až tretina vzala do ruky fialovú pastelku.
Zástupcovia Štátneho pedagogického ústavu tvrdia, že školáci vedia o zvieratkách dosť. Tí menší majú na to pracovné zošity. Sú v nich farebné obrázky a vraj kravy poznajú. Školy však priznávajú, že dnes už s deťmi nechodia na exkurzie ako v minulosti, a tak nevedia čo a ako sa na farmách chová či pestuje.
Začiatok školského roka priniesol jednu významnú zmenu. S finančnou pomocou automobilky PSA Peugeot - Citroën otvorili v Trnave prvé centrum učebných pomôcok na Slovensku. Špecializované učebne sú zamerané na spoznávanie prírody v celej jej kráse. Môžu ich využívať všetky základné školy v okolí. Deti tam pracujú s rôznymi prírodnými materiálmi, rastlinami, kameňmi, stavebnicami.
Vplyv reklamy na zákazníkov marketingové oddelenia firiem dôsledne sledujú. Zmätok v hlavách detí však nikoho nezaujíma. "Podľa mňa reklama s kravou nie je namieste," hovorí nemenovaná pracovníčka spomínaného ústavu. V Indii by zviera asi požívalo úctu. U nás skôr vyvoláva rozpaky.

Vladimír Turanský, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:20