StoryEditor

Bacon a úplatky

27.08.2004, 00:00
"Bol som najspravodlivejší sudca za posledných päťdesiat rokov. Ale zároveň to bola najspravodlivejšia kritika v parlamente za posledných dvesto rokov".

Keď kráľovná Alžbeta zomrela (1603), Francis Bacon (1561 -- 1626) sa stal poradcom jej následníka, kráľa Jakuba I. Ten Bacona uznával, a preto za jeho vlády stále postupoval hore. Stal sa štátnym prokurátorom, neskôr ministrom spravodlivosti, potom lordom kancelárom (predsedom Snemovne lordov), čomu v USA zodpovedá funkcia predsedu Najvyššieho súdu. Potom sa však stala katastrofa.
Ako sudca prijal Bacon od súdiacich sa osôb "dary". Aj keď to bolo celkom bežné, rozhodne to bolo protizákonné. Jeho politickí protivníci v parlamente sa dychtivo chopili príležitosti zbaviť ho moci. Bacon priznal vinu a bol odsúdený na uväznenie v londýnskom Toweri a na vysokú pokutu. Navyše mu odopreli všetky verejné funkcie. Kráľ ho z väzenia skoro prepustil a pokutu mu odpustil, ale v každom prípade mal Bacon po politickej kariére.
V tejto súvislosti si človek pripomenie celý rad prípadov, keď boli vysoko postavení politici postihnutí pri prijímaní úplatku alebo inom zneužívaní verejnej dôvery. Keď sa tak stane, usvedčené osoby často nadávajú a obhajujú sa ubezpečovaním, že robia tak aj iní. Keby sa to malo brať vážne, takáto obhajoba by znamenala, že by žiadny pokrivený politik nemal byť potrestaný, pokiaľ najprv nebude potrestaný každý iný pokrivený politik. Baconov komentár k vlastnému rozsudku bol odlišný: "Bol som najspravodlivejší sudca za posledných päťdesiat rokov. Ale zároveň to bola najspravodlivejšia kritika v parlamente za posledných dvesto rokov." Tento postoj Bacona je nadčasový.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:59