StoryEditor

Komentár HN: Bude sa vo voľbách hrať na neúčasť?

21.02.2006, 23:00

Predvolebná kampaň je predo dvermi a médiá aj politickí analytici si už začínajú klásť otázku, aká bude. Pokojná alebo, naopak, konfrontačná? Vecná či zavádzajúca? Slušná alebo špinavá? To dnes zatiaľ nikto nevie. Takmer žiadne informácie neprenikajú ani z prostredia straníckych centrál. Šíreniu rôznych dohadov sa však zabrániť nedá. Jeden z nich je už v politických kuloároch v obehu a znie nasledovne: Niektoré politické strany majú záujem na nižšej volebnej účasti. Takáto volebná matematika by vyhovovala najmä subjektom s pevným voličským zázemím. To u nás majú KDH, ĽS-HZDS, KSS, SDKÚ-DS a donedávna aj SMK. Naopak, mohli by stratiť Smer-SD a Slobodné fórum. Práve sociálni demokrati podľa sociológov nemajú istotu, či sa ich sympatizanti volieb naozaj zúčastnia. Ide totiž najmä o voličov "vzdoru" a mladších ľudí, ktorých účasť vo voľbách je vždy neistá. Podobne je na tom aj SF - nová strana s nejasným politickým programom a otáznikom nad prekročením päťpercentnej hranice potrebnej na vstup do parlamentu. Existujú tu teda dva tábory strán - prvý, ktorému by nízka účasť vyhovovala, a druhý, ktorý bude musieť svojich voličov k voľbám mobilizovať.
Zúžme však svoj pohľad na dvojicu najväčších politických rivalov, teda Dzurindovu SDKÚ a Ficov Smer. Práve oni totiž symbolizujú dva politické protipóly. SDKÚ sa vníma ako líder pravicových reforiem, Smer sa zase považuje za lídra opozície, žiadajúceho ich zmenu. SDKÚ chce po voľbách pokračovať v doterajšom vládnutí a presadzovaní liberálnych ekonomických a sociálnych riešení, Smer chce tomu zabrániť a ponúka silný sociálny štát. Každá strana sa v boji o moc pokúsi využiť všetky možnosti. A teda aj hru s účasťou vo voľbách. Dzurinda ju už začal. Práve on prišiel s ponukou predčasných volieb, aj keď mohol s podporou ĽS-HZDS dovládnuť. Samozrejme, že nebude ľudí presviedčať o tom, aby nešli voliť. Nebude ich ale ani vyzývať, čo napokon neurobil ani pri voľbách do VÚC. Pomôcť mu môže čas, ktorý zvolil - 17. jún je okrem záhradkárskeho obdobia aj termínom konania majstrovstiev sveta vo futbale. Smiešne? Možno áno, ale účasť ľudí na voľbách môžu ovplyvniť aj maličkosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 09:21