StoryEditor

Komentár HN: Tupiny z regiónov

11.08.2005, 00:00
Trápi vás, že niektorí poslanci národného parlamentu a ústavní činitelia ignorujú ľudí a robia si z politiky vlastný biznis namiesto toho, aby svojim voličom slúžili? Máme však verejných činiteľov, ktorí dokážu ešte aj ich zatieniť -- sú to politici z miestnych a regionálnych samospráv. O nich sa veľa nepíše, sú vystavení menšiemu mediálnemu tlaku, ako ich kolegovia z Národnej rady. Pred pár rokmi síce rozhodovali takpovediac o fazuľkách, no dnes už spravujú slušné majetky a ročne vyše sto miliárd korún v rozpočtoch. Aj vďaka decentralizácii verejnej správy.

Trápi vás, že niektorí poslanci národného parlamentu a ústavní činitelia ignorujú ľudí a robia si z politiky vlastný biznis namiesto toho, aby svojim voličom slúžili? Máme však verejných činiteľov, ktorí dokážu ešte aj ich zatieniť - sú to politici z miestnych a regionálnych samospráv. O nich sa veľa nepíše, sú vystavení menšiemu mediálnemu tlaku, ako ich kolegovia z Národnej rady. Pred pár rokmi síce rozhodovali takpovediac o fazuľkách, no dnes už spravujú slušné majetky a ročne vyše sto miliárd korún v rozpočtoch. Aj vďaka decentralizácii verejnej správy.
S decentralizáciou však neprechádza do samosprávnych krajov, miest a obcí len majetok, právomoci a peniaze. Prifarila sa k tomu aj korupcia a netransparentnosť. Hore sa jej darí o niečo menej, ako kedysi, zato dole jej pribudlo. Stačí spomenúť úplatkárske aféry račianskeho starostu a podpredsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Bielika alebo šéfa úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milana Mráza.
Kauzy ešte nezapadli prachom a už je na svete nová. Zatiaľ bez priameho podozrenia z korupcie, ale zato s viacerými etickými otáznikmi. Časť poslancov Nitrianskeho samosprávneho kraja za SMK s podporou nezávislých prenajala domovy dôchodcov a iné zariadenia sociálnych služieb pre dospelých.
K úplnému zavŕšeniu diela chýba ešte podpis nitrianskeho župana Milana Belicu pod nájomné zmluvy, ktoré sú súčasťou uznesenia o transformácii zariadení sociálnych služieb. Ten to odmieta a stáva sa nedobrovoľnou prekážkou. Ak nie je politickým dobrodruhom, ani ich nepodpíše. Transformácia tak zatiaľ uviazla na mŕtvom bode. Našťastie! Pri pohľade na zmluvy človek nevie, či sa má smiať alebo plakať. Prenájom zariadení na 30 rokov iba za jednu korunu ročne neziskovým organizáciám, ktoré riadia poslanci, je výsmechom voličov a arogantným uplatňovaním politickej moci. Cez zmluvy by sa poslanci dostali k správe stoviek miliónov korún zo štátnych príspevkov a platieb klientov. "Čiernu prácu" - platenie poistného, daní z nehnuteľností, tvorby odpisov - nechali poslanci na župu.
Nájomná zmluva predpokladá, že neziskové organizácie budú budovy domov, penziónov a ďalších zariadení využívať "prioritne na poskytovanie služieb sociálnej starostlivosti". Prioritne nie je to isté ako výlučne. Čo im zabráni, aby si našli aj nové priority?
Zmluva o nájme je prakticky nevypovedateľná. Župa ju môže vypovedať len ak nájomca, čiže nezisková organizácia, nebude riadne zabezpečovať prevádzku sociálnych služieb. Neziskovky hravo dodržia aj druhú podmienku. Ťažko totiž predpokladať, že by sa dostali do situácie, keď by nestihli zaplatiť nájomné, teda jednu korunu, včas.
Netrápte sa nad tým, čo robia poslanci národného parlamentu. Sú tu aj väčšie právne tupiny, ako tie, ktoré produkuje Národná rada. Nitra by o nich vedela rozprávať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:02