trhy, burzaReuters
StoryEditor

Rok 2018 – maratón, nie šprint

04.01.2018, 10:24
Autor:
Jakub RosaJakub Rosa

Rok 2017 bol pre globálne finančné trhy jedným z najúspešnejších. Kľúčové centrálne banky napomohli lacnou likviditou rastu globálnej ekonomiky a ziskovosti firiem, čo vynieslo valuáciu globálneho akciového trhu na nové rekordy. Rástli aj dlhopisy a väčšina komodít vrátane zlata, ktoré zaznamenalo najlepších 12 mesiacov od roku 2010. A to všetko pri absencii výraznejšej volatility, ktorú nezvýšili ani viaceré politické turbulencie na oboch brehoch Atlantiku.

Rozbehnutý rok prinesie pokračovanie načrtnutého fundamentu, čo MMF umožnilo prvý krát za posledných 10 rokov predikovať pozitívny ekonomický rast vo všetkých krajinách G20. Očakávame, že pre finančné trhy bude opäť pozitívny, avšak s najväčšou pravdepodobnosťou nedoručí také silné výkonnosti ako v uplynulom roku. Hlavným dôvodom je návrat inflácie, ktorá sa po dlhšej odmlke prihlási o slovo, čo ruka v ruke prinesie normalizáciu menových politík a zvýšenú volatilitu na trhoch.

Postupný nárast inflačných tlakov bude na akciový trh vplývať negatívne cez pokles výrobných marží podnikov. Tempo uťahovania menových kohútikov však bude závisieť od dynamiky rastu inflačných tlakov. Tie budú prichádzať postupne, čo by malo brániť výraznejším šokom. Sprísňovanie menových politík prinesie nárast dlhopisových výnosov a odpovie na otázku, ktoré aktíva dokážu ustáť na nohách aj bez štedrej pomocnej ruky centrálnych bánk.
Autorom je Jakub Rosa, analytik Across Private Investments

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:08