StoryEditor

Nemci vyvracajú známy blud. Roboty prácu neberú

V Nemecku v posledných kvartáloch fatálne rastie problém s nedostatkom pracovnej sily. Zároveň má Nemecko v Európe najviac robotov na hlavu. To ukazuje, že teória o tom, ako roboty berú ľuďom prácu, je postavená na hlavu.

 Minulý týždeň vyšiel prieskum Európskej komisie ohľadom najväčších problémov podnikateľov. V Nemecku prudko poskočila kategória nedostatok pracovnej sily.

Viac ako 20% firiem to ju hlási ako primárny dôvod, ktorý im bráni v ďalšom rozširovaní produkcie (teda v ďalších investíciách). To je s odstupom najviac v histórii tejto štatistiky, ktorá sa datuje do roku 1985.

Percento nemeckých firiem, ktorým v expanzii bráni nedostatok pracovnej sily

V tejto štatistike je Nemecko na jednom z popredných miest v Európe. A nielen v tejto. Podľa Medzinárodnej federácie robotiky malo Nemecko v roku 2015 na 10 tisíc pracovníkov v priemysle v EÚ. Konkrétne ich bolo 301. Druhé v poradí, Švédsko výrazne zaostávalo s 212 robotmi na 10 tis. pracovníkov. 

Počet priemyselných robotov na 10-tisíc pracovníkov v priemysle v roku 2015. SK- červená, GE – žltá (Zdroj: Medzinárodná federácia robotiky)

​Už niekoľko rokov nás tu strašia, že roboti zoberú ľuďom prácu a že nastane sociálna apokalypsa. Nemecko by teda malo mať podľa tohto jednu z najvyšších mier nezamestnanosti v Európe. Tak kde sú tí nezamestnaní? Nikde, celá tá vec s robotmi je blbosť. Teória o tom, ako zoberú ľudstvu stroje pracovné miesta, sa omieľa od priemyselnej revolúcie. A miesto masovej nezamestnanosti nám priniesla v porovnaní s pred-industriálnou érou stelárny rast životných štandardov.

Takmer nič z toho, čo dnes vidíme okolo seba, by nebolo možné vytvoriť holými rukami, teda bez pomoci strojov. Teda minimálne nie v takom množstve. Inteligentnejšie stroje (teda roboty) v tomto smere nebudú žiadnou výnimkou. Len ľudstvo ušetria od určitej práce, ktorá nebola doteraz automatizovateľná, a uvoľní ju pre iné, väčšinou produktívnejšie odvetvia.

Tak ako to robia už viac ako dve storočia. To, aké to budú odvetvia dnes nedokáže predpovedať asi nikto. Zrejme však nikto nedokázal predpovedať pred tridsiatimi rokmi to, že ľudia dnes budú vo veľkom robiť IT-administrátorov, systémových integrátorov, developerov všetkého možného, bloggerov, youtuberov, webdizajnérov, prevádzkovať e-shopy, vypisovať pre ženské a mamičkovské stránky, či konšpiračne weby a takto by som mohol pokračovať ešte na niekoľko tisíc znakov. 

Ešte jedna vec. Hodil som do korelačného diagramu mieru nezamestnanosti a počet priemyselných robotov na hlavu pre vybrané krajiny, pre ktoré mala v bezplatnom reporte Medzinárodná federácia robotiky dáta. A tento diagram ukazuje, že v krajinách, kde je viac robotov, je nižšia miera nezamestnanosti. Vzťah nie je ktovieako silný, pokojne môže byť len spontánny.

Pokiaľ by však nebol, tak by to dávalo určitú logiku – krajiny, ktoré majú nedostatok pracovnej sily, investujú viac do robotov, aby kompenzovali nedostatok pracovnej sily. Tak, či onak, dáta ani náhodou neukazujú, že by viac robotov malo prinášať vyššiu nezamestnanosť. 

Vzťah medzi mierou nezamestnanosti a počtom robotov na hlavu (SK je červeným)

​Na záver ešte dodám, že čím viac strojov, tým vyššia produktivita na hlavu a tým väčší priestor pre zvyšovanie miezd. Preto by sme si mali všetci želať viac robotov a nie menej. Pekne je to vidno pri odevnom priemysle, ktorý je zatiaľ veľmi málo automatizovateľný (stroje nedokážu tak precízne rezať a šiť ako ľudia) a preto je vysoko náročný na ľudskú prácu a mzdy. Tento priemysel v Európe (a aj na Slovensku) zaniká, pretože nedokáže mzdovo konkurovať iným odvetviam s vyšším stupňom automatizácie.

P.S. Podobne nás dlhé roky strašia tým, že zo Slovenska odídu automobilky a neviem čo všetko ešte, keď nám budú rásť mzdy. Čuduj sa svete, mzdy z roka na rok rastú solídnym tempom a nezamestnanosť máme historických minimách. Tento omyl stojí presne na tej istej chybnej, históriou stokrát vyvrátenej premise, že nám nová technológia zoberie prácu. Naopak, technológia nám umožňuje produkovať viac a týmpádom mať vyššie mzdy. A tým, že slovenskej ekonomike rastie technologická vybavenosť (a to nielen v priemysle, ale aj v službách, tam sa ale bavíme predovšetkým o softvéri, ktorý automatizuje procesy, ktoré predtým robili ľudia fyzicky), tak v nej môžu rásť mzdy bez toho, aby rástla nezamestnanosť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:37