Reuters
StoryEditor

Japonsko hlási najlepšie čísla za posledných 10 rokov. Odváži sa priškrtiť kohútik stimulom?

18.01.2018, 23:00
Bank of Japan má aktuálne najoptimistickejší odhad na niektoré regionálne časti Japonska za posledných desať rokov.

Guvernér Japonskej centrálnej banky v pondelok v noci ponúkol pozitívny pohľad na japonskú ekonomiku a infláciu, čo pomohlo japonskému jenu vzrásť na štvormesačné maximá voči doláru, keď sa pár USD/JPY priblížil k úrovni 110,00. Trh začal špekulovať na to, že Bank of Japan (BoJ) sa poponáhľa s exitom z ultrauvoľnenej monetárnej politiky.

Bank of Japan má aktuálne najoptimistickejší odhad na niektoré regionálne časti Japonska za posledných desať rokov. To by mohlo podporovať inflačné tlaky v ekonomike a vytúžený nárast inflácie až k 2 % medziročne. BoJ síce zopakovala, že monetárna politika ostane uvoľnená ešte po dlhú dobu, no trh to viac-menej ignoroval a začal sa sústrediť na to, že BoJ možno začne stimuly znižovať po vzore ostatných centrálnych bánk.

Podľa jednotlivých regionálnych bánk sa jadrová inflácia už blíži k 1 %, čo je výrazne vyššie číslo ako pred troma mesiacmi, keď bol rast cenovej hladiny len okolo nuly.

Kurodov slovník bol v pondelok mierne jastrabí, aj keď sa zatiaľ nejedná o žiadne načrtnutie zmien v monetárnej politike. Reakcia trhov napriek tomu môže byť razantná. Po príklad nemusíme chodiť ďaleko do minulosti. Zápisnica z ECB minulý týždeň bola takisto jastrabia, avšak trh to zobral veľmi senzitívne a posunul euro na 4-ročné maximá. Preto aj slovník z BoJ bude vnímaný veľmi pozorne a každé takéto vyhlásenia budú investori oceňovať nákupmi jenu.

Aj napriek pozitívnym vyhláseniam však v BoJ stále panuje „nerozhodný stav“. Viacerí členovia chcú monetárnu politiku udržať veľmi uvoľnenú, dokonca niektorí by ju ešte viac uvoľnili.

BoJ upgradla odhad rastu ekonomiky pre tri z deviatich japonských regiónov, pričom dva regióny už expandujú podľa centrálnej banky naozaj výrazným tempom. Naposledy sme takýto pozitívny slovník počuli z Tokia v apríli 2007.

Jen na to reagoval posilnením, ale japonské akcie nedokázali udržať prvotné zisky a zatvorili len s miernym plusom. Ak bude japonský jen pokračovať v posilňovaní a pár USD/JPY by sa dostal pod 110, mohlo by to mať negatívny dosah na japonské exportne orientované firmy.

Minulý týždeň navyše BoJ zverejnila správy, že v decembri nakúpila menej dlhopisov v programe QQE, než pôvodne plánovala, čo tiež spôsobilo nákupy jenu a rast japonských výnosov. Ak by naozaj BoJ postupne začala znižovať obrovský monetárny stimul, pár USD/JPY by sa mohol dostať do dlhodobejšieho klesajúceho trendu aj napriek rastúcim výnosom v USA.

01 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 02 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 03 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 04 - Modified: 2024-04-17 15:54:23 - Feat.: - Title: Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo západ Japonska 05 - Modified: 2024-04-17 06:49:11 - Feat.: - Title: Japonsko vykázalo za marec prebytok zahraničného obchodu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:02