Reuters
StoryEditor

Kryptomeny zažili poriadny prepad

22.01.2018, 23:00
Kryptomeny sa musia zbaviť nálepky "meny".

Minulý týždeň nastala panika na trhoch kryptomien, keď v priebehu jedného dňa zažila väčšina kryptomien korekciu v desiatkach percent. Trhy poriadne zastresovali a ešte stále sa z toho úplne nespamätali.

Samozrejme presný dôvod paniky sa nedá identifikovať, ale môžeme sa aspoň domnievať. Všetko sa to pravdepodobne začalo správami z Južnej Kórei, kde miestni regulátori začali snoriť v najväčších krypto-burzách v krajine. Samozrejme dôvodom boli prípadné daňové úniky a pranie špinavých peňazí, ktoré sú v slabo regulovanom svete kryptomien pomerne jednoduché. Na to hneď nadväzovali zlovestné správy, že vláda chce spraviť podobný krok ako pred pár mesiacmi spravila Čína, teda úplný stop kryptomenám v krajine. Na to nadväzovali správy z Číny, že vláda chce zastaviť úplne všetky druhy obchodovania kryptomien a nie len najväčšie burzy. Pravdepodobne tieto správy vyvolali tzv. FUD (fear, uncertainty and doubt) a nahradili, tak decembrové dlhotrvajúce FOMO (fear of mising out), ktoré naopak vyhnalo hlavne cenu Bitcoinu pod 20 000 dolárov.

Počas výpredajov z pred pár dní spadol Bitcoin pod 10 000 dolárov. Najlepšie na tom celom je, že nakoniec správy z Južnej Kórei sa ukázali ako klamlivé a žiadne stanovisko ešte vláda nevydala. V súčasnosti sa hovorí, že vláda bude žiadať len väčšiu transparentnosť od búrz, ako napríklad identitu obchodujúcich. Nasledujúce týždne, možno mesiace ukážu pravdu, ako to bude v krajine, ktorá má podstatný podiel na dennom obchodovaní kryptomien.

Samozrejme o stabilite Bitcoinu a už vôbec nie o stabilite tzv. altcoinov sa hovoriť nedá. Predstaviť si Bitcoin miesto dolára či eura je značne komplikované, či už z technického alebo teoretického hľadiska. Väčšina ľudí ho vidí ako menu, samozrejme aj vlády, a to nie je správne. Mali by ho vnímať ako Token systému, ktorý na svoje fungovanie je nevyhnutný a ktorý by mal mať trhovú hodnotu, aby v sieti existovala motivácia systém udržovať. Na jednej strane je to neporiadok v pojmoch a definíciách.

Na strane druhej nutkanie vlády čokoľvek zdaniť a zregulovať. Po decembrovom raste je obava o narušenie trhov oprávnená, keďže nastalo klasické FOMO. V prospech regulátorov hrá aj fakt, že kryptomeny sú ešte v plienkach. Väčšina z viac ako tisíc kryptomien sú projekty s takmer žiadnou pridanou hodnotou, ktorým ľudia slepo veria a investujú do nich.

Najhorším scenárom môže byť zákaz kryptomien, ako sa tomu pred pár mesiacmi udialo v Číne. Samozrejme čierne trhy budú vždy existovať, avšak len pre pár tisícok ľudí, čo je škoda, keďže lepšie sa niečo vyvíja pri menších obmedzeniach. Kryptomeny sa musia zbaviť nálepky „meny.“ Keď to chceme opraviť, môžeme im hovoriť kryptoaktíva alebo krypto-projekty. Samozrejme za to môže aj príliš rýchly rast nového odvetvia, ktoré je problém poriadne definovať, čo je vidieť aj na reguláciách jednotlivých štátov vo svete.

Autor je analytik kryptofondu skupiny CFG

01 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 05 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:08