Alan GreenspanReuters
StoryEditor

Legendárny bankár pred 20 rokmi predpovedal prasknutie dot-com bubliny. Teraz varuje pred ďalšou

02.02.2018, 10:16
Uznávaný centrálny bankár a autor slávneho výroku o strate kontaktu investorov s realitou cenných papierov („irrational exuberance“) Alan Greenspan sa nechal počuť, že investori sú znova „v tom“.

Podľa jeho slov sa jedná o prílišný optimizmus, až dokonca mániu investorov, ktorá sa pravidelne vytvára pri bublinovitých trhoch a vedie k ich prasknutiu. Bývalý šéf Fedu takto označil prudko rastúce akcie v dot-com bubline koncom 90. rokov a varoval investorov pred možným prasknutím bubliny, ktoré naozaj aj prišlo.

Aktuálne sa podľa Greenspana nachádzame v dvoch veľkých bublinách: Jedna pri akciách a druhá pri dlhopisoch. 91-ročný bývalý centrálny bankár šéfoval Fedu takmer dvadsať rokov od roku 1987 do roku 2006 a dokázal správne odhadnúť príliš optimistické očakávania investorov ohľadom budúcich cien akcií.
Jeho komentáre prišli v čase, keď akcie v USA zažili svoj najlepší štart do nového roku v histórii a v januári sa posunuli smerom nahor o cca 5 % na nové rekordné maximá. Výnosy na dlhopisoch sú z dlhodobého hľadiska stále blízko rekordným minimám, a ich ceny sú teda výrazne vysoko. Výnosy dlhopisov by mali začať reagovať rastom na zvyšovanie sadzieb v USA.

Z krátkodobého hľadiska by tak bublina na dlhopisoch nemusela trhmi otriasť, ale z dlhodobého hľadiska to bude podľa Alana obrovský problém. Úrokové sadzby rastú, a to máva veľmi výrazný dopad na celú ekonomiku, pričom väčšinou vysoké úrokové sadzby vyvolajú pokles akcií.

Pred dvoma dňa, v stredu 31.1. síce Fed ponechal monetárnu politiku nezmenenú, avšak trh počíta s ďalším zvyšovaním sadzieb v marci. Tento rok by sme mali vidieť okrem marca ešte minimálne dve ďalšie zvýšenia sadzieb.

Greenspan zároveň komentoval aj očakávaný prudký nárast deficitu verejných financií v USA v súvislosti s novou daňovou reformou a navrhovanými fiškálnymi výdavkami. Trump presne neujasnil, ako budú tieto diery v rozpočte financované.

Dlh v USA rastie rekordne rýchlym tempom, či už sa jedná o verejný dlh alebo dlh súkromný, a podľa Greenspana je toto hlavným problémom v súčasnosti, ktorému sa nevenuje dostatočná pozornosť. Pokračujúci nárast dlhu by mohol byť ďalším negatívnym signálom pre americké dlhopisy. Dnes sa však výnosy na 10 a 30-ročných dlhopisoch obchodujú na niekoľkoročných maximách a zdá sa, že tento trend tak skoro neskončí.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:11