StoryEditor

Nafúkla sa historicky prvá bublina na akciách centrálnej banky

Akcie švajčiarskej centrálnej banky zaznamenali stelárny rast.

Nielen kryptomeny zaznamenali v roku 2017 stelárny rast. Ale napríklad aj akcie švajčiarskej centrálnej banky. Na rozdiel od kryptomien je však šanca pre veľké zisky z tejto investície nulová.

Pri pohľade na graf nižšie, ktorý ukazuje rast ceny jedného aktíva z úrovní okolo tisíc až k šesť tisíc, by drvivá väčšina ľudí bez váhania povedala, že to je nejaká kryptomena. Je to však cena niečoho diametrálne odlišného - akcií švajčiarskej centrálnej banky SNB. Od začiatku minulého roka vzrástla ich hodnota o 219 percent a od začiatku roka 2016 o 408 percent.

Vývoj akcií SNB:

​Pre niekoho to môže byť prekvapivé, ale na svete existuje zopár centrálnych bánk, ktorých akcie môže súkromný sektor voľne obchodovať. Je to taký historický prežitok.

Mnohé centrálne banky totiž boli v minulosti súkromnými inštitúciami, ktoré popri komerčných aktivitách dostali monopol na prevádzkovanie platobného systému (a týmpádom aj na dodávanie likvidity do neho, ľudovo povedané na tlačenie peňazí).

V priebehu času tieto banky prebral štát, prípadne ich ponechal v súkromných rukách, ale zrušil možnosť akcionárov podieľať sa na rozhodovaní (ako americký FED).

Väčšinou sa pritom zrušila aj obchodovateľnosť týchto akcií. Nie však v Švajčiarsku, a preto si dnes môže hocikto kúpiť akcie SNB.

Tento prudký rast jej akcií je však bizarný. Z toho dôvodu, že akcionárom sa každý rok rozdeľuje 6 percent základného imania, ktoré je fixné na úrovni 25 mil. CHF.

Počet akcií je sto tisíc a tak dividenda na akcionára vychádza 15 eur ročne. Takúto dividendu platí SNB už dekády a nič nenaznačuje tomu, že by mala svoju politiku zmeniť.

Čiže prečo akcie zaznamenali v roku 2017 rast na úrovni kryptomien, keď ostali vyhliadky pre dividendy nezmenené?

Jedným vysvetlením je, že v očiach niektorých investorov sa mohli vyhliadky pre vývoj dividendy zmeniť. A to kvôli tomu, že odkedy SNB masívne intervenovala na devízových trhoch, tak nadobudla množstvo zahraničných aktív, ktoré generujú určité cash-flowy.

Intervencie SNB teda môžu priniesť zisky. V roku 2017 dosiahla SNB rekordný zisk 54 mld. frankov. Nedá sa teda vylúčiť, že niekto rozmýšľa tým spôsobom, že SNB sa pri vyšších ziskoch rozhodne vyplácať viac akcionárom.

Lenže má to dva háčiky. Po prvé, akcionári o rozdelení zisku nerozhodujú. Rozhoduje o nich SNB a tá preferuje rozdávať časť ziskov kantónom (teda štátu).

Po druhé, rozdeľovať zisky by nebolo rozumné. Pretože tieto zisky závisia od toho, ako sa vyvíja frank. Keďže sú aktíva, ktoré SNB v rámci intervencií nadobudla v cudzích menách, tak ich musí preceňovať podľa vývoja meny. Práve oslabenie franku sa postaralo o vysoký zisk SNB v roku 2017.

Pokiaľ by sa však frank posilnil, tak bude SNB tieto aktíva nútená preceňovať smerom nadol, čo ju môže dostať do straty. Práve tieto predošlé nerozdelené zisky by mali slúžiť na vykrývanie týchto potenciálnych strát. Preto je pravdepodobnosť, že ich SNB rozdá akcionárom, veľmi malá.

Viac obstojí vysvetlenie, že akcie SNB objavili investori hľadajúci istotu. Akcia s fixnou dividendou totiž napĺňa vlastnosti večného dlhopisu. T.j. takého, ktorý naveky platí fixný úrok. Ten je v tomto prípade 15 eur ročne, teda dividenda.

A keďže SNB nemôže zbankrotovať, lebo má v rukách tlačiarne, tak to vyzerá, že tieto dividendy budú prúdiť veľmi dlhú dobu. V investičnom horizonte bežného človeka by sa dalo povedať, že večne.

Keďže výnosy zo švajčiarskych štátnych dlhopisov boli kvôli záporným úrokovým sadzbám centrálnej banky v mínuse, tak sa akcie SNB javili ako dobrá alternatíva. Aj pri aktuálnych gigantických cenách, vynášajú akcie SNB ročne 0,27 percenta.

Pred boomom ich cien bol dokonca dividendový výnos (teda pomer dividendy k cene) zhruba 0,8 percenta. Určite je to lepšie ako prerábať na štátnych dlhopisoch.

Vzhľadom na to, že na akciách SNB je veľmi nízka likvidita (teda málo kupujúcich a predávajúcich), mohlo „objavenie“ tejto alternatívy k štátnym dlhopisom pokojne posunúť ich ceny niekoľkonásobne vyššie.

Lenže, aj tu je háčik. Štátne dlhopisy donekonečna nebudú nižšie úročené ako je dividendový výnos akcií SNB. A keď výnosy vzrastú, tak budú dlhopisy opäť výhodnejšie ako akcie SNB.

Tá doba nemusí byť ďaleko, celosvetový optimizmus ohľadom vývoja úročenia stihol v januári poslať výnosy z desaťročných švajčiarskych dlhopisov do plusu. Aktuálne sú ešte stále menej výhodné ako akcie SNB (vynášajú 0,16 percenta), ale to sa pokojne môže v priebehu niekoľkých týždňov zmeniť. Medzera medzi výnosmi je totiž v porovnaní s predošlými kvartálmi minimálna.

Vývoj dividendového výnosu SNB a výnosov z desaťročných švajčiarskych štátnych dlhopisov.

​Vyzerá to teda tak, že neexistuje žiaden fundamentálny dôvod, prečo by sa akcie SNB mali obchodovať tak vysoko. Na rozdiel od kryptomien, ktoré tiež zaznamenali stelárne rasty, je pravdepodobnosť, že akcie SNB prinesú investorom gigantické zisky, nulová.

Časom teda akcie SNB padnú. Tieto pohyby akcií SNB sú teda pekný príkladom toho, aké perverzné situácie vytvárajú na trhoch záporné úrokové sadzby.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 15:47:30 - Feat.: - Title: Nové kapitálové požiadavky na švajčiarske banky spomalia rast UBS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:44